Néhány alkalmat kivéve a családom körében töltöttem a szilvesztert, épp úgy, ahogy idén is fogom. Őszintén bevallom, elképesztően babonás embernek tartom magam (nem ülök az asztal sarkához, nem viszem ki sötétedés után a szemetet, viszont a fekete macskákkal nincs bajom), így egy ideje megpróbálom teljesíteni azt a babonát, miszerint töltsd úgy az év utolsó napját, ahogy a következő évet szeretnéd. 2018. december 31-ét az egyik barátnőmmel töltöttem itthon, nálunk, és amellett, hogy filmeztünk, nosztalgiáztunk, rengeteg olyan dologról is szót ejtettünk, amit ebben az évben sikerült is véghez vinnem/vinnünk (érettségi, egyetemi felvételi és ehhez hasonló életcélok). Így belegondolva, idén több filmet/sorozatot néztem, mint eddigi életemben összesen, így ha akarom, ha nem, hitelt kell adnom ennek a babonának.

Ezzel a lendülettel összegyűjtöttem néhány olyan tevékenységet, ami otthon, szűk családi körben is tökéletes szórakozást nyújt, és sokszor jobban is esik, mint néhány órányi buli, jórészt ismeretlen emberek társaságában.

1. Puzzle

Kicsit unalmasan hangzik, de amikor kisebb voltam (12–14 éves), elképesztően imádtam, amikor összeült a család, és egy bonyolult, 1000-2000 darabos kirakós felett görnyedve megpróbált közösen létrehozni egy egészet. Közben persze ment a beszélgetés, a nevetés, éneklés, esetleg egy filmet is hallgattunk – és nem néztünk! –, így könnyen ment a munka. Idén biztos beveszem ezt is a számításaim közé. Nem utolsósorban hatalmas büszkeség árad szét bennem minden egyes alkalommal, amikor ránézek bekeretezett puzzle-képeinkre.

2. Egyéb társasjáték

Ha a szüleimmel nem is, az öcsémmel biztosan elszórakozunk egy darabig az örök klasszikus Nu te supăra, frate!-n

3. Különleges ételek kipróbálása

Nemcsak olyan ételekre gondolok itt, amelyeket a boltból lehet vásárolni és több nullás van a végén, mint a 101 dalmátkutya összes fekete pöttye, hanem olyanra, amit közösen készít el a család, és amit valószínűleg sosem próbálnátok ki. Ide tartozhat az az étel is, amit csak és kizárólag szilveszterkor esztek (nálunk ilyen a Margaréta pizza, ami margaréta alakú, a közepe tele van sajttal, a szirmai tetejére magokat szórunk, a megsült sajtréteg alá különböző ízű sonkaszeleteket, szalámit, és minden elképzelhető jót teszünk).

4. Listaírás

Ha már nemcsak egy számot kell kicserélnünk a dátumban, hanem egyenesen kettőt, érdemes elgondolkodni az elmúlt évben, években, évtizedben hozott döntéseinken. Melyek voltak a jók, a kevésbé jók, mit bántunk meg, mit abszolút nem, és össze lehetne írni mind a jövő évre szóló terveinket, mind a jelenlegi életcéljainkat is. Az ilyeneket elképesztő visszaolvasni bizonyos idő elteltével.

Bármit is csinálsz szilveszterkor, ha otthon töltöd, ne érezd magad unalmasnak, mert abszolút nem vagy az. Csak teljesen másképp vélekedsz erről a napról, mint azok, akik elmennek buliba, étterembe, és hajnalig szórakoznak. A lényeg, a legnagyobb hangsúly mindig a társaságon van, hogy kiket szeretnél látni először az új évben, és csak ez számít.

Hozzászólások