Orbán S. Katalin: Úton. Az utazó riporter tapasztalatai

Ha az ember arra születik, hogy úton legyen, akkor egész életében úton lesz Orbán S. Katalin, a Kolozsvári Televízió munkatársa utazó riporterként szerzett tapasztalatait, élményeit osztotta meg a Médianapokon. Újságírás szakon végzett, dolgozott a Transindexnél, utána kezdett a tévénél tevékenykedni.

A Járván Erdély földjét című műsor vezetésére 2003-ban kérték fel. Ennek tízéves lefutása volt, ezalatt erdélyi városokat, strandokat, falvakat jártak körbe. A közönség nagyon szerette, még a mai napig megállítják az utcán: „Kati, mikor láthatunk újra fürdőruhában?” Elmondása szerint ez a műsor tette rá végleg a pecsétet, tehát ez formálta őt olyanná, amilyen ma. Ennek köszönheti, hogy szeret utazni, új emberekkel találkozni, megismerni történeteiket. Rengeteg tapasztalatot szerzett miközben bejárta Erdélyt. Amit kint a terepen megtanult, arra egy szerkesztőségben az íróasztal, számítógép mögött soha nem lett volna lehetősége. A terep sokkal lazább, ott az ember a maga ura, az időt úgy osztja be, ahogy neki megfelel, és ami a legfontosabb, visszajelzéseket kap mindennap, amit a szerkesztőség szintén nem adna meg. A kényelmet fel kell adni, luxuskörülményre gondolni sem lehet, nem szabad sztárkodni és kényelmeskedni.

A műsor után híradót vezetett, ezután jött egy olyan időszak, amikor hosszabb riportokat készített érdekesebbnél érdekesebb emberekkel, akik elmesélték életüket. Így találkozott a falusi fenoménnel, Zsuzsi nénivel is. A nemrég elhunyt Koncz Zsuzsa akkoriban 92 esztendős hölgy volt, aki Kolozson élt, és csak egy papírlapra és ceruzára volt szüksége, hogy alkosson. Nem használt alátétet, a térdén festett, rajzolt.

Orbán Katalin országon kívül is készített már riportokat a Karaván című műsorban, Magyarországon és Izraelben is járt már forgatni, élőben kapcsolta őket Izraelből az Erdélyi Figyelő műsora. Ott találkozott Mózes Teréz művészettörténésszel, aki szintén megérintette történetével. A 99 éves Teri néni 10 éves kora óta nem beszélt magyarul, és amikor megtudta, hogy magyarul kell megszólalni a műsorban, sírni kezdett. Mindkét néni inspiráció volt számára, az előadó elmondta: az ilyen emberek miatt imádja a hivatását.

Hozzászólások