„Te mi a faszér’ jársz el szórakozni, ha alszol szinte egész végig, csak akkor kelsz, mikor a pultból kérik.’’ – teszi fel a kérdést Bérczesi Róbert a Hiperkarma Zöldpardon című népszerű slágerében. Azt hiszem október 26-án a Form Space-ben senki sem aludt el a Hiperkarma koncertjén.

A koncert apropója az idén kihozott új EP bemutatója volt, amely a nagy sikernek örvendő Konyharegény című nagylemezt követte. Az említett EP gyakorlatilag a jövő tavasszal megjelenő új nagylemez előfutára. A dalok érezhetően sokkal felszabadultabb, boldogabb hangvételűek a korai búskomor, drogokban úszó hangzású Hiperkarmához képest. Az újdalok a jól bevált Konyharegény poposabb vonalára épülnek. A két új dal (különösen a délibáb) bizalmat szavaz Bérczesi Robi további józan dalszerzői munkájának.

A kolozsvári koncert a zenekar erdélyi turnéjának első állomása volt. A romániai magyar rajongók örömére Bérczesi Robiék ellátogattak Marosvásárhelyre, Sepsiszentgyörgyre, illetve Nagyváradra is. A koncertet megelőző melegítő iszogatás során felmerült a kérdés: „Van-e olyan, aki még szereti a Hiperkarmát 2016-ban?’’ Véleményem szerint határozott igen a válasz, bár a koncerten jelenlévők száma arról árulkodott, hogy bizony nem is olyan sokan tartják már izgalmasnak a Hiperkarmát. Legalábbis Kolozsváron. Az egyik barátom a koncert előtt még azon aggódott, hogy vajon fog-e jegyet kapni a helyszínen. Végül meglepődve tapasztaltuk, hogy a 800 fős kapacitású Form Space-nek csak kicsivel több mint negyede telt meg érdeklődőkkel. Bárki nyugodtan ugrálhatott az első sorokban, még tolongani se kellett érte. Ám ez nem vett el semmit a koncertélményből, amely számomra bebizonyította, hogy a Hiperkarma nem csupán nosztalgia zenekar, és 2016-ban is élvezhető tud lenni.

Mózes Mihály

Hozzászólások