Minden évben március 8-án a férfiak és fiúk elözönlik a virágárusokat, hogy szép virágcsokrokkal lepjék meg a nőket. Ez a hagyomány az évek során egyértelművé vált, de ennek az ünnepnek a kezdetei korábbra nyúlnak vissza az időben. Felmerült bennünk a kérdés, hogy mióta ünnepeljük a nőket e kora tavaszi napon. Mi az eredete ennek a napnak, és miért tartjuk fontosnak, hogy a férfiak/fiúk tiszteljék a nőket (nem csak) ezen a napon? 

Manapság leginkább apróbb meglepetésekkel, mint például virággal kedveskednek a nőknek a nemzetközi nőnap alkalmából, de kevesen ismerik ennek az ünnepnek az eredeti jelentését, hogy az egyenlő jogokért vívott harc ünnepléséről szól. A nemzetközi nőnap a nők iránti megbecsülés és elismerés ünnepe. Az eredete visszavezethető az 1900-as évek elejére, amikor az egyenjogúságért és a nők jogaiért folytatott küzdelem egyre nagyobb teret hódított. A női munkaerő egyre hangsúlyosabb szerepet játszott a társadalomban. És a női munkások egyre inkább felismerték az egyenlőség és a méltányosság fontosságát. 

Az első dokumentált kezdeményezések a nemzetközi nőnap megszervezésére az Egyesült Államokban és Európában történtek. 1908-ban New Yorkban például 15 ezer női textilipari munkás sztrájkolt a jobb munkakörülményekért és a szavazati jogért. Ez a sztrájk később más mozgalmakat és eseményeket inspirált. Az első hivatalos nemzetközi nőnapot 1911-ben tartották meg az Egyesült Államokban, és az volt a célja, hogy felhívják a figyelmet a nők szavazati jogára és egyenjogúságára. Később, 1913-ban Oroszországban, ahol a nők iskolai végzettség nélkül nem szavazhattak, több ezren vonultak az utcára, hogy az egyenjogúságért és a békéért tüntessenek.

1917-ben Oroszországban a március 8-án tartott tüntetések hozzájárultak a cárizmus bukásához és az orosz forradalom kirobbanásához. Az új szovjet kormány ezután hivatalosan elismerte március 8-át nemzetközi nőnapként. A nőnapot ma világszerte ünneplik, és különböző módon emlékeznek meg róla különböző országokban. Ez az ünnep kiváló alkalmat kínál a nők történelmi és társadalmi teljesítményeinek ünneplésére, valamint arra, hogy felhívja a figyelmet a nők jogaira és az egyenlőségre.

Az ünnep az évek során átalakult és kibővült, mára nemcsak a munkásnők egyenjogúságának ünnepe, hanem az összes nő tiszteletére szolgáló eseménnyé vált. Régen az ünneplésre a sokféleség volt jellemző. Egyesek tüntetésekkel, mások kulturális eseményekkel és előadásokkal ünnepeltek. A mai nőnap sokkal inkább az ünneplés, az elismerés és a szeretet kifejezése, mint a politikai mozgalmak része, sőt erről már nincs is szó. 

A modern világban az emberek különféle módon ünneplik a nőket: sokan virágokkal, apró ajándékokkal vagy megható üzenetekkel kedveskednek a nőknek, akik fontosak számukra. Az ünneplés része lehet közös vacsora, kirándulás, vagy akár egész napos kikapcsolódás. Emellett számos eseményt és rendezvényt is szerveznek a nők napja alkalmából. 

Hogyan ünnepelnek a különböző országokban?

Csehországban és Szlovákiában nem túl népszerű a nőnap, sokan úgy tekintenek rá, mint a kommunista rezsim jelképére. Franciaországban széles körben ünneplik, általában ibolyát vagy gyöngyvirágot ajándékoznak a nőknek. Olaszországban a sárga mimóza vált a nőnap szimbólumává, Teresa Mattie kommunista politikus kezdeményezésére, mert az ibolya és a gyöngyvirág túl ritka és drága Olaszországban. Kínában a március 8-át nemzeti ünnepnek tekintik 1949 óta. Itt március 7-én tartanak „lánynapot” is a hajadon nők tiszteletére. Portugáliában a nők, lányok általában csajos estét tartanak, és együtt mennek el vacsorázni, szórakozni, férfiak nélkül. Oroszországban a nőnap munkaszüneti nap, így sokan ünnepelnek. A férfiak virággal, csokival kedveskednek a hölgyeknek. Vannak férfiak, akik magukra vállalják a házimunkát ezen a napon, hogy ezzel kedveskedjenek párjuknak, aki pihenéssel tölti ezt a napot. Lengyelországban gyakori a feminista megmozdulás a nőnapon, ami kevésbé vidám, mint az előzőleg felsorolt országokban. 

Szóval, kedves férfiak és fiúk, ha nincs semmi ötletetek, hogyan lepjétek meg és köszöntsétek fel a nőket, talán a fenti példák segítenek. És kedves nők, ahogy fentebb is olvashatták, férfiak nélkül is lehet ünnepelni, ha ezt szeretnék. Legyen szó a múltról vagy a jelenről, ez az ünnep továbbra is arra emlékeztet bennünket, hogy a nők értékes és megkerülhetetlen tagjai a világnak.

Hozzászólások