Alternatívák a ködre

November az a hónap, amikor még nincs karácsony, a hangulatát csak a hideg idézi elő. De az rendesen. Az egyetemre visszarázódtál már, és lassan kezd alább hagyni a kezdeti lelkesedésed minden iránt. De azért ne csüggedj: van élet a ködön túl is, meglehetősen szép és izgalmas. És elárulunk egy apró titkot, a színházakat, mozi-termeket, galériákat többnyire jól fűtik. Összegyűjtünk neked hát pár remek programot az elkövetkező hónapra. Szemlézz!

November 6-16.: FESTIVALUL TEMPS D’IMAGES
Hónapindítónak tartalmas, tökéletes. A fesztivál a „Ce ne hrănește?” mottót választotta. Nem tudjuk reggeli, vagy vacsora helyett megfelel-e az általuk szervezett program, de azt igen, hogy a kicsi lelkednek legalább annyira szüksége van egy kis elemózsiára, mint a gyomrodnak a buszmegállóban vásárolt perecre. Filmek, tánc, színház, performanszok. Több napon át, több helyszínen. A fesztivál ideje alatt körüljárhatod Kolozsvár különböző alter helyeit, innovatív művészetet, új alkotói megoldásokat ismerhetsz meg. Kell ennél több? Ja, esetleg egy részletes program. Itt találod.

November 8. HÉTTORONYFESZTIVÁL
Amikor a föld az éggel összeér. Vagyis amikor a zene az építészettel, az illékonyan könnyed az igazán szilárddal és testessel. A Héttoronyfesztivál idén Kolozsvárt a Jazz városának kiáltotta ki, és egy napra tette fel a jazz életét. November 8-ra, szombatra. Itt csatlakozhatsz.

November 10-14. FILM ÉS IRODALOM KAPCSOLATA
Négy nap. Két helyszín: Bölcsész Kar és Sapi. Két előadó: Prof. Tuomo Lahdelma (University of Jyväskylä) and Prof. Jarmo Valkola (Tallin University). Négy film. Négy előadás. Számtalan kérdés és válasz – vitalehetőség. És biztosan nem csak számadatok. Itt megtalálod a részletes programot.

November 17-23. BERLIN-FILM
Idén 25 éve, hogy leomlott a berlini fal, és habár több kilométer, sok év és történés választ el az eseménytől, mégis hatással van ránk. A szervezők különböző alkotók perspektívájából kívánják bemutatni a nem csak német öntudatba beépült berlini fal leomlását. A vetítéseknek a Sapi, a Marasti-i Mozi, valamint több kolozsvári kocsma ad otthon. Részletes program itt.

Berlin_Filmreihe

November 26-december 7. INTERFERENCIÁK
Azt hiszem, lassan nem is kell mondanunk semmit. Aki már minimum két évet töltött Kolozsváron, és csak kicsit is érdeklődik a színház iránt, akkor biztosan hallott már róla. Beleégett az elméjébe, és csak azokat a napokat várja, pénzét spórolgatva és azon agyalva melyik előadás lenne a leginkább számára megfelelő. Bocsiii, a válaszokat mi sem tudjuk, csak interferálunk, lehetőleg minél többet. De azt mondják, hogy a Thomas Ostermaier rendezésű A nép ellensége című darabot mindenképp látni kellene, mert idén ez a Inter-sztár!
A visszaszámlálás már elindult, ha nem tudod követni, ez segíteni fog.

Ezek az általunk must-see-nek titulált események, de ezen kívül ne feledkezzünk meg a színházak állandó programjairól, a kocsmák heti ajánlatairól, a mozik vetítéseiről sem. Biztosan akad hónap közben egy-egy, utolsó percben meghirdetett, de kihagyhatatlan koncert, kiállítás, vetítés, megemlékezés, flash-mob, vagy miegymás. Keressétek a kultúrát és tanuljatok meg együtt élni a köddel.

Hozzászólások