#Perspi20

Életre keltek a könyvek a La Cizmărie-ben! Nem, ez nem április elsejei tréfa, a Perspektíva ugyanis 20. szülinapja alkalmából élő könyvtárat szervezett. Hogy mit rejt ez magában?

Manapság nagyon divatosak a különböző outletek, magyarul turkálók. Az emberek, és főleg az egyetemisták (inkább lányok) itt vásárolnak az esti bulira valami új ruhadarabot, mivel a Iulius Mall túl drága. Inkább maradjon a maradék pénz sörre. Miért ne? Ugyanazt a minőséget meg lehet ott is találni. Mielőtt azon kezdenél gondolkodni, kedves olvasó, hogy mi köze is van ennek az élő könyvtárhoz, most elmondom: az élő könyvtár alapjában véve egyfajta könyvturi volt. Minden érdeklődő elvihette a számára már kevésbé fontos könyvet, hogy cserébe újat találjon magának. Aki nem vitt könyvet, az is vihetett haza pár darabot. Megvolt a napi új könyv, anélkül, hogy a pénztárcánk súlyosan bánta volna. Sőt, belefért egy zamatos kávé, vagy egy jó hideg sör is, hiszen a „Csizma” hangulata már-már megköveteli.

11069746_866040833462117_701657915_o

Ami a könyvturi hangulatát teljessé tette, hogy számos kolozsvári közismert személyiség is tiszteletét tette, és a látogatók szolgálatára álltak. Eljött számos színész, kritikus, újságíró, zenész, a különböző civil mozgalmak képviselői, ráadásul még politikusok is megjelentek: többek között Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere is. Őket is ugyanúgy ki lehetett kölcsönözni, mint a könyveket, könyvtári jegyzékkel és minden fontos kellékkel. Természetesen őket nem olvasásra, hanem egy jó beszélgetésre, ami akár új kapcsolatteremtést jelenthetett, netán segítséget az adott szakmában való jobb eligazodásra. Gyakori volt, hogy az érdeklődő olyan tippeket és segítséget kapott az illető meghívottól, amivel tovább tud majd boldogulni az államvizsga dolgozatában.

Az akkor éppen tomboló hurrikán-féleség ellenére, több mint 500 érdeklődő hajtotta be fejét az ajtón, és mindannyian elégedetten fordultak ki onnan: vagy egy új könyvvel, vagy egy új élménnyel, hiszen lehetőség nyílt arra, hogy olyan emberekkel beszélhessenek, akikkel másként ritkán. A sikert látva elmondhatjuk: ilyen kezdeményezéseket folytatni kell. 

A fényképeket Kádár Hanga készítette.

Hozzászólások