A hemzsegő egyetemistacsoportok megérkeztek

Az első hűvösebb októberi szél több dologra is felhívja az ember figyelmét: ideje elővenni a szekrény legeldugottabb pontjáról a bundás bakancsot és a kötött sálat, térségünkben ugyanakkor az esték hosszabbak, hidegebbek lesznek. De gyakrabban kell C- és D-vitamint is szedni, no meg elkezdődött ismét az egyetemi tanév. Igen, bizony. Ha valakinek nem lett volna elég a nagy szeptemberi nyüzsgés-mozgás az iskolakezdés miatt, annak szenzációs hírem van: mi is visszatértünk Kolozsvár utcáira, színházaiba, kocsmáiba, kávézóiba. A kincses város utcái még hangosabbak lesznek.

Most, hogy a már amúgy is nagy lakosságszámú városban még több ember tartózkodik, ráeszmélünk arra, hogy van, ami sosem változik. A tömegközlekedési irodákban dolgozó nénik és bácsik feje pontosan ugyanúgy, ugyanannyira – tehát orbitálisan – fáj, mint tavaly ilyenkor: ahogy kikerülnek a frissen lepecsételt ellenőrzők, kezdődik a soha véget nem érő várakozás az irodaépületek előtt. A ravaszabbak sátrat bérelnek és úgy „állják” a sort, a többi csendben, két lábon ácsorogva szenved.

A korán kelések időszaka ismét eljött. Reggel hat órakor a kávé ugyanolyan jólesik, mint tavaly októberben, ráadásul a felső szomszéd hűen ragaszkodik ahhoz a szokásához, miszerint hajnalok hajnalán szív legjobban a porszívó, és mos a mosógép. Mondjuk, ha én is beiktatnám a napi rutinomba a hajnali takarítást, akkor lehet, hogy több időm maradna az egyetemi feladatok elvégzésére, a barátaimra és természetesen magamra is. Ez még átgondolandó. De legalább nekem is megvan az esélyem, hogy idegesítő felső szomszéd legyek.

Ennél már csak az keservesebb hír, hogy ismét megnőtt a kolozsvári lakbérdíj – ami amúgy eddig sem volt kevés –, ráadásul a bentlakások férőhelye még mindig véges. Az élelmiszerárakról ne is beszéljünk. Fontos megjegyezni, hogy az éjszaka közlekedő 25N buszjáratnak is megváltozott az útvonala, az éjjeli bagoly jellegű, kocsma- és társaságkedvelő hallgatók kénytelenek lesznek másképp megoldani a hazafelé vezető utat. Már ha lesznek olyan állapotban, hogy meg tudják oldani.

Naiv optimistaként, csak abban reménykedem, hogy az új tanév számos lehetőséget, szakmai fejlődést, feltöltődési lehetőséget rejt magában. Talán ezután jön a java, a hab a tortán, az utolsó pizzaszelet, az első korty víz vagy kávé reggel. De ha ez nem nyugtat meg senkit, akkor gondoljon arra, hogy mindjárt itt a december, mindjárt itt a karácsony!

Hozzászólások