Ezek Erdély legszebb magyar dalai 2016-ban

Összesen nyolc díjat osztott ki profi és amatőr kategóriában, kezdőknek és „haladóknak” a II. Legszebb Erdélyi Magyar Dal pályázat zsűrije a kolozsvári Bulgakovban novemberben. A zsűritagok alaposan kivesézték a produkciókat, sok hasznos tanácsot és biztatást is nyújtottak a fellépőknek, majd az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) és a Gitár East Egyesület rendezte díjkiosztó gálaest koncerttel és bulival ért véget.

Az estet Tamás Csilla, az EMKISZ megbízott elnöke nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy egy nagyszabású tehetségkutató versenyt nehezebb lett volna megszervezni, így jutottak oda még tavaly, hogy ezt a mostani formában is meglévő pályázatot meghirdessék. Fontosnak tartottak olyan rendezvényt létrehozni, amelyre csak saját magyar szerzeménnyel lehet jelentkezni. Ezzel a szervezők szerették volna felpezsdíteni az erdélyi magyar könnyűzenei ipart. Ugyanakkor kiemelte, hogy idén is voltak hibák, de ezeket közösen igyekeztek kijavítani. Szerinte lehetett volna sokkal komolyabban, sokkal több fizetett szervezővel és önkéntessel megszervezni ezt, de úgy gondolja, hogy a vetélkedő a mostani formájában is megállja a helyét. Sokan megkérdőjelezték a verseny felosztását két kategóriára (profi és amatőr). Tamás Csilla szerint ez szükséges volt ahhoz, hogy elkülönítsék egymástól azokat, akiknek már van egy albumuk azoktól, akiknek még nincs.

A díjkiosztó során Balázs Imre József irodalmár és Zilahi Csaba rádiós műsorvezető zsűritagok minden díjazottat röviden elemeztek. A TransylMania zenekar Kelet Felé című dala az egyik legjobb értékelést kapta a zsűritől, ám csak különdíjban részesülhetett, mivel az együttest kritériumbeli hiba miatt ki kellett zárni a versenyből. A profi kategória harmadik helyezettje a Mese című dal lett az EgoSum-tól, akik 2011-ben alakultak Marosvásárhelyen. A zsűri szerint alter és pop zenéjükben az irónia működik, Quimby nyomokkal, de egyben a lazaság és a laza ritmus is fellelhető, „minden erőlködés nélkül”. Második helyezett a Koszika & the HotShots banda #Ezadal című dala lett. Zilahi Csaba szerint profi zenekarként, jó pár éves tapasztalattal megérdemelték ezt a helyezést, habár a refrén túl gyerekes és fülbemászó, utóbbi nem feltétlenül jelent nagy gondot. A nyertes dal ebben a kategóriában a No Sugar Hiszek benned című dala lett. Pop és rock, néha lírai dallamban énekelnek, de van, amikor térdig belegázolnak a rock műfajba, ahogyan ezt be is bizonyították a díjkiosztó utáni koncerten. A zsűrik elmondták, hogy ezt a dalt a szövege miatt választották, de az énekesnő egyéni, jellegzetes hangja és az ötletes hangszerelés is segített a győzelemben. A Hiszek benned egyszerű hajnali merengés, reggeli hangulatú és rádióbarát dal, amit azoknak érdemes hallgatni, akik reggelente álmosan a munkába mennek.

Amatőr kategóriában harmadik lett a Játssz el egy dalt, amelyet a ’90-es években megalakult Légió együttes írt. Zilahi Csaba ezt a számot túl hosszúnak tartotta és azt ajánlotta, hogy a tíz perc helyett valahogy 4 és fél percessé alakítsák, mert így nehezen fog bekerülni a rádióba. Őszinte, kőkemény rockdalként titulálta, olyan lelkiállapotról szól, amely mindenkivel megesik, főleg akkor, amikor az ember maga alatt van. A marosvásárhelyi Mary Grace a Nem tudom című dallal második lett. Az 52-es bentlakás szobájában, alternatív műfajban játszó fiúegyüttes zenéiben a meglepett zsűri kreativitást érzett. Az egyik zsűritag poénkodva elmondta, hogy így nézhetett ki egykor az ACDC és a Metallica, mint az 5 marosvásárhelyi fiú, ám megjegyezte: tovább tunningolva a dalok jók lesznek majd. Első helyezettként amatőr kategóriában a Dreamland Residence végzett Poros az ég című dalával, amelyet egyedi, pillanatnyi hangulat jellemez. A zsűri szerint bulis, jó hangulatú, rádióbarát dal. A Koszika & the HotShots jelképes Pufi különdíjban is részesült, amelyet a marosvásárhelyi Pufi színház ajánlott fel. Mindegyik nyertes fellépéseket vagy stúdió hangfelvételeket kapott nyereményként.

Ezután jött a nagyon várt koncertezés is, a két győztes lépett fel először, majd a No Sugar és a Dreamland Residence után a Mary Grace szórakoztatta a közönséget. Az est közös bulizással fejeződött be, a szervezők pedig jövőre is várják a jelentkezőket az Erdély Legszebb Magyar Dala cím elnyeréséhez!

15000632_1322840314449511_6393795041071309326_o

Képek: KSIN Photo

Hozzászólások