Mi lehet manapság aktuálisabb téma, mint a számtalan díjat bezsebelő, és frissen Oscar-díjat nyert magyar film, a Saul fia? Már jó ideje még a csapból is ez folyik, tehát itt volt az ideje, hogy a kolozsvári mozikban is megjelenjen. Egy biztos: a popcorn száraz volt, a Győzelem mozi pedig teltházas.

A film a holokauszt témáját dolgozza fel, sajátos stílusban, érdekes megközelítésből. Egy apró mozzanatot emel ki, nem az egész történelmi áttekintésre koncentrál. A főszereplő Saul, a Sonderkommando (többnyire zsidók, akiket a németek a krematóriumokban dolgoztattak) tagja. A film összesen másfél napot dolgoz fel a „különleges osztag” életéből, amely lázadásra készül. Saul, bár ennek az osztagnak a tagja, mégsem a szökésre összpontosít. Egy rabbit keres, akinek a segítségével tisztességesen temetheti el a fiát, akit a boncolástól akar megmenteni. Őrült hajszába, reménytelen ámokfutásba kezd: mivel az élőkért már nem tehet semmit, hát a holtakon próbál segíteni.

Végül tisztázódik, hogy a talált rabbi nem is rabbi. Ezalatt az is kiderül, hogy talán Saul fia sem az ő fia. Közben feltűnik egy nő is, akiről szintén nem tudunk meg semmit. Na de akkor ki kicsoda? Ki a nő, ki a fiú, ki a rabbi, ki egyáltalán Saul?

Rengeteg kérdés merül fel a film közben, míg elképesztő feszültséget nem gerjeszt. Felkavaró és megmagyarázhatatlan. Várjuk, hogy történjen valami, várunk a nagy bummra, de csak felhalmozott kérdéseket kapunk. Kérdésekkel és meg nem magyarázott kételyekkel kezdődik és zárul. De miért is lennének válaszok? Erre az egész történelmi eseményre nincsenek elfogadható indokaink. Akkor a filmben miért lennének? Azt az életérzést nyújtja számunkra, ami ezt az időszakot jellemezte. Felfoghatatlan káoszt.

A film vége egy elégedett félmosoly. Egy szőke kisfiú. Homály és kérdések. Na meg persze a halál.

A felépítése meglepő és változatos. A számtalanszor feldolgozott eseményeket teljesen más szemszögből közelíti meg. Nem szokványos alkotás. Az egész felvétel a főszereplő, Röhrig Géza arcára koncentrál. Ez az arc valószínűleg alaposan beleivódott mindenki emlékezetébe. A kamera őt követi és rá fókuszál. Ő nemcsak a főszereplő, ő maga az egész film. A kamera vele mozog, vele megy, vele érez. Mi pedig a kamerával.

Összegezve tehát kihagyhatatlan filmnek tartom, már csak a különlegessége miatt is. Ajánlom mindazoknak, akik a holokauszt szokatlan, egyedi feldolgozására vágynak. Hűen adja vissza a kor hangulatát. Megfogó és emlékezetes. Bár nem azok közé a filmek közé tartozik, amiket legszívesebben egyből elfelejtenénk, hogy újra megnézhessük. Ez az a film, amit nem akarunk elfelejteni. Egyszer megnézzük, de akkor megjegyezzük.

Zárásként megjegyezném, hogy előtte egy német nyelvkurzusra nem árt elmenni, mert bár magyar film, nem sok szó csendül fel benne anyanyelvünkön.

Hozzászólások