Többnyelvű slam poetry estet tartottak csütörtökön a Bulgakov Caféban. A The Nest idén először szervezett slam bajnokságot, Open Mic néven. Román, magyar és angol poéták is mikrofon mögé állhattak.

A megmérettetés ezúttal egyfordulós volt, a versenyzőknek tehát csak egyetlen, 3 perc 15 másodperces szöveggel kellett készülniük. Szép számban ­jelentkeztek versengeni vágyó fiatalok, előzetesen a The Nest Facebook-oldalán, illetve a ­verseny előtt a helyszínen is. Az öttagú zsűribe a szakmabelieken kívül a közönség soraiból is választottak két képviselőt.

Az est moderátora, André Ferenc ismertette a slam poetry szabályait. Felhívta a figyelmet arra is, hogy tetszésünket ezúttal ne tapssal, hanem csettintéssel fejezzük ki. A szabályok után a hangulat fokozása és az est megnyitása érdekében közkinccsé tette egy szövegét, mely a tőle megszokott módon frappáns és igazi csettintés-vadász volt. Ezután pedig a mikrofonállványra rögzített fekete sapkából húzta elő a sorban következő versenyzők neveit. Bár a véletlennek köszönhető, hogy Erdős Katalin kezdte a megmérettetést, mégis az aktualitást hűen tükröző szövege jó nyitásnak bizonyult. Ő nem másról, mint a szesszióról szedte rímbe a gondolatait. A pörgős ritmussá vált csettintgetést egyetértő mosolyok kísérték. „Nekem holnap vizsgám van, nem tudom, mit keresek itt”, „Legalább megnyugtat ez most kicsit” – hallatszott a tömegből.

Volt, aki elképesztő ön­irónával beszélt komplexusairól, vagy arról, hogy milyen az informatika világában élni. Volt, aki előző kapcsolatait pajzán rímekbe szedve kért nyilvánosan bocsánatot jelenlegi párjától. Emellett voltak, akik az erdélyi, kolozsvári diákélet jellegzetességeit mutatták be, illetve hallhattunk izgalmas szövegeket különböző érzelmekről, mint például a szeretetről, vagy a felnőtté válás félelméről.

A döntés ideje alatt, keretet adva az estének, André Ferenc ismét mikrofonhoz állt. A ránk zúdított szóviccek után végre ismertette a nyerteseket. A dobogó felső fokára Burján Kinga állhatott, őt követte Suciu Tina és Paul Cristian.

16587141_1804755996452247_5914892543166609214_o

Az est hangulata végig pompás volt, az sem csorbította, hogy a jelenlevők többségének szinte állóhely is alig jutott. Noha vizuális elemek is színezték kedvünket, az elhangzott gondolatok és szóhalmazok keltették a legnagyobb hatást.

Hozzászólások