Táncolj te is, hogy ne altassák el a kutyákat!

Március végén felröppent a hír, miszerint Kolozs megye egyik legnagyobb állatmenhelyét hamarosan bezárják a bérleti szerződés lejárta miatt. Az ingatlan tulajdonosával, az Agroindustrial Cluj SA-val kötött szerződés múlt év végéig volt érvényes, de végül Radu Ţermurének sikerült megállapodnia a tulajdonosokkal, hogy további 3-4 hónapot maradhassanak. Ez azonban letelt, és április végig el kell költöztetni az összes állatot.

A menhelyet idéntől Ţermure csupán önkéntesek segítségével tartja fenn, ugyanis fizetett alkalmazottai felmondtak. Az önkéntesek között vannak orvosok és rengeteg fiatal, főként egyetemisták, akik időt és energiát szánnak a nem kis feladat elvégzésére. Egy önkéntes például születésnapjára ajándék helyett azt kérte a szüleitől, hogy vásárolhasson eledelt a kutyáknak. Sokan a kellemetlen körülmények ellenére is kitartóan segítenek, naponta akár órákat is eltöltenek a menhelyen.

A Facebookon több eseményt is meghirdetnek a menhely fenntartása érdekében: állandó az önkéntesek toborzása, ugyanakkor anyagi támogatásra is felhívják az emberek figyelmét. A legújabb akciót április 28-án tartják a Salsa Caliente Dance Studióban, amely a Táncoljunk együtt a kutyákért! címet kapta. Ezen az eseményen a segíteni vágyók a legjobb latin táncosokkal próbálhatják ki tehetségüket. A jelképes összegű belépő mellett egy dobozt is elhelyeznek a bejárathoz, amelybe minden lelkes támogató beteheti adományát. Az eseményre olyanok is elmehetnek, akik nem rendelkeznek tapasztalattal a latin táncok területén.

Egyik kitartó önkéntes, Papp-Zakor Janka blogot működtet Rexit néven annak érdekében, hogy segítsen gazdit találni a kutyusoknak. Azoknak, akik az általuk bemutatott kedvencek közül örökbe fogadnak egyet, három ingyenes kutyaiskola órát biztosítanak a K9 Joker kiképzőiskola jóvoltából. A Kiss Zoltán és Petruska Imola Ágnes kiképzők által vezetett találkozásokon a kutyák rászokhatnak a társas viselkedésre, megtanulhatnak pórázhoz szokni, vagy számos más dolgot sajátíthatnak el, amivel könnyebben beilleszkedhetnek.

Önkéntesekre még mindig nagy szükség van, Radu Ţermure tartalékai fogyóban vannak, 950 állatnak pedig rengeteg eledelre van szüksége. Ciszternákkal kell hordaniuk a vizet, ami szintén emberpróbáló feladat, akárcsak a rengeteg sterilizálás és orvosi ellátás a beteg állatoknak. Mivel az adományok nagyon ritkák és nem elégségesek, az emberek jóindulatán múlik az állatok sorsa. Ha nem lépünk fel minél hamarabb az ügy érdekében, majdnem ezer ártatlan állatra az elaltatás vár.

menhely3

A képek forrása: Radu Ţermure Facebook oldala.

Hozzászólások