Médianapok: útmutató a jövő zsurnalisztáinak

Jókedv, döbbenet, meghökkentő sztorik, szakmai összefogás és tanácsadás. Néhány szóban így lehetne összefoglalni a május 13–15. között megrendezett Médianapokat, az újságíró-hallgatók szakmai konferenciáját.

A pénteki családiás hangulatú kvízestet követően szombaton igen érdekes és izgalmas történetekkel várták az érdeklődőket az idei Médianapok meghívottjai. A szervezők eleve arra törekedtek, hogy minél bravúrosabb témákról legyen szó a konferencián. Meghívták hát Sipos Zoltánt az Átlátszó Erdélytől, Lukács Csabát a Magyar Hangtól, Keresztes Pétert a Temesvári RTV-től, Maddie Lisebladot a California State Universityről, valamint Csibi Lászlót, a BBTE Magyar Film és Média Intézet oktatóját.

Rengeteg érdekfeszítő témát sikerült kivesézni a háromnapos rendezvényen. Sipos Zoltán többek között arról mesélt, hogy a 2022-es magyar választásokon és a hozzájuk tartozó kampányokban milyen problémák merültek fel, mi is történhetett valójában a Marosvásárhely mellett talált szavazólapokkal, illetve ezek hogyan jelentek meg a sajtóban. Ezt követően a tényfeltáró újságírásról beszélt, annak nehézségeit és szépségeit ismertette az Átlátszó Erdély főszerkesztője.

Ugyancsak szombaton mesélt bolíviai kalandjairól Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója, akinek fontos missziója volt a dél-amerikai országban: kiszabadítani Tóásó Elődöt, akit éveken keresztül ártatlanul tartottak fogva a latin-amerikai börtönben. Több évig húzódott a küldetés, Előd nővére az akció kedvéért elvégezte a jogi egyetemet, ráadásul még spanyolul is megtanult, hogy minél könnyebben és minél többet tudjon segíteni bajba jutott testvérén. A sok erőfeszítés meghozta gyümölcsét, a magyar állampolgárságú férfit kiengedték társával, a horvát Mario Tadićcsal együtt.

Keresztes Péter története annyiban hasonló az előzőhöz, hogy ő is kiszolgáltatottaknak segített, azonban jóval többnek: a máramarosszigeti román–ukrán határátkelőnél önkénteskedett a Máltai Szeretetszolgálat egyik csapatában. A néhány nap alatt A háborúban nincs jó búcsú címmel videóriportot is készített az ukrán családokról, menekültekről. Riportja európai díjat kapott az Európai Regionális Televíziók Szövetségétől (CIRCOM) multimédia kategóriában.

A szombati nap utolsó előadója Maddie Liseblad, a California State University professzora, aki arról tartott részletes előadást angolul, hogy milyen attribútumokkal kell rendelkeznie az újságírónak, illetve miért kell és hogyan lehet ellenőrizni a forrásokat mind újságíróként, mind pedig olvasóként. Emellett kitért arra is, hogy melyek a legnagyobb médiaorgánumok az Amerikai Egyesült Államokban, miért muszáj szkeptikusnak lenni sajtófogyasztáskor, és hogy mennyire elterjedtek az internetes gonosztevők, akik félrevezetik az olvasókat, sőt még az újságírókat is.

A Médianapok utolsó előadására vasárnap került sor: Csibi László, a BBTE Magyar Film és Média Intézet oktatója dokumentumfilm-forgatásairól, a szakma sokszínűségéről, annak hátrányairól mesélt. Kiemelte a rendező és az alany közötti bizalom fontosságát, amelynek rendkívüli szerepe van a film minősége szempontjából, hiszen úgy születnek őszinte, érdekes jelenetek, filmek, ha megvan az összhang.

Mit nem lát a publikum? Hogy újságírónak lenni jó, izgalmas és kalandokkal teli, azonban olykor nem egyszerű. A meghívottak felhívták a figyelmet – direkt vagy indirekt módon – arra, hogy mennyire óvatosnak, kételkedőnek, ravasznak kell lenni sajtósként. És az sem árt, ha az olvasóközönség is ilyen.

Hozzászólások