DAY 15

Kivirult pár napra az Eötvös/Constanța, a Fogoly/Potaissa utca, valamint az amúgy is kellemes hatású Karolina tér/Piața Muzeului is. Egy érdekes kezdeményezésnek lehettünk tanúi az elmúlt napokban. Az ötlet kivitelezéséhez nagyon sok civil szervezet társult, a főszereplők azonban egy DAY 15 nevű projekt mögött rejtőznek.

De mi is ez a DAY 15, és mit várhatunk még tőlük? Ferencz Blankát kérdeztük a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros kommunikációs koordonátorát.

„DAY 15 néven egy tizenkét eseményből álló sorozat indult el, amely középpontjában olyan akciók szerepelnek, amelyek révén minden hónap tizenötödik napja körül a városfejlesztéshez tartozó üzenetek hangzanak majd el, amelyek erősítik a kolozsváriak hovatartozását. A projekt része a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa programnak.”

Amint azt akár élőben, akár a képeken láthattátok: három, igen csak elhagyatott falat díszítettek ki a lelkes fiatalok az elmúlt napokban. A gyönyörű színeknek, formáknak azonban komoly üzenetük is volt.

day15-3

„A képek a No Hate Speech téma köré tömörülnek, és olyan alkotásokról van szó, amelyek igyekszenek nemzetközi szinten, kreatív módon közvetíteni a mozgalom mottójával megegyező üzenetet. No Hate Speech Movement az egyenlőséget, az emberi méltóságot , az emberi jogok védelmét és a sokféleséget jelképezi. A mozgalom harcol a lázító- és gyűlöletbeszédek, a rasszizmus és a diszkrimináció bármely megnyilvánulási formája ellen.”

És, hogy hogyan készült?

„Az alkotások teljes egészében origamikból tevődnek össze, amelyeknek elkészítésében több helyi közösség is részt vett, akik megközelítőleg 10.000 lótusz-origamit hajtogattak.

Ezen kívül több, más lelkes fiatal, és a Share Föderáció önkéntesei is aktívan hozzájárultak az akcióhoz, hiszen a TIFF házban is kilenc napon keresztül folyt a munka. Így az origamik össz-száma elérte a 15.000-et.”

A Fogoly utcai alkotás még ma is megtekinthető, ha siettek.

Kíváncsian várjuk a következő hónap 15-ét.

Fényképeket a DAY 15 facebook oldaláról kölcsönöztük.

Hozzászólások