A kolozsvári városháza ötletpályázatot hirdetett a Piezişa (magyarul Hegyvölgy vagy ,,Hányinger”) utca felélénkítésére az „Asphalt Art” kezdeményezés részeként, a Bloomberg Philanthropies támogatásával. A projekt célja, hogy a street artban alkotó művészek munkájával élénkebb, élettel telibb legyen a főként egyetemisták által bejárt városrész. 

A versenyt a Corina Morea által koordinált OCU & KERO csapat nyerte, a győztes projektjüknek a címe pedig 3D optikai illusztráció. A munka elvégzésére 2500 amerikai dollár, (megközelítőleg 11 500 lej), illetve 20 ezer dollár (kicsivel több mint 91 ezer lej) értékű szolgáltatási szerződést nyertek. 

Az alkotók által bemutatott koncepció szerint a nyertes terv a következőképpen írható le: „Álomszerű tájkép ölt alakot: 3D-s optikai illúzió, amely túllépi a valóság határait. A töredezett aszfalt föld alatti világot tár fel, világunk elvarázsolt tükrét. Ebben a párhuzamos univerzumban fiatalok repülnek kecsesen, szárnyuk a könyvek, a tudás és az oktatás szimbóluma, amely felemeli és átalakítja őket. A karakteres, vibráló színárnyalatok a sokszínűségünket szemléltetik, kiemelve az egységet a sokféleségben. A rugalmasságot az tükrözi, hogy képesek vagyunk alkalmazkodni és felnőni a kihívásokhoz.”

„A törött aszfalt így a fejlődés kapujává válik, az oktatás pedig a kulcs, amely ezt az ajtót, illetve kaput új távlatok felé nyitja. Ebben a panorámában minden egyes szereplő egy-egy sikertörténetet képvisel, példát arra, hogy az oktatás és a tudás hogyan alakítja át a fiatalokat a jövő vezetőivé. Repülő könyveik minden egyes oldala újabb árnyalattal gazdagítja a multikulturalizmus palettáját, kiemelve az emberiség gazdagságát és összetettségét. A rajzokon keresztül arra emlékeztetnek bennünket, hogy mindannyian különbözőek vagyunk, de egyformán fontosak és értékesek. A kompetenciák évében, 2023-ban ez az illusztráció ablak lesz a szebb jövőre, ahol a zöld, digitális és rugalmas oktatás az alapja annak, hogy mindenki számára jobb és igazságosabb társadalmat építsünk” – írják az alkotók.

A városháza tájékoztatása szerint a „diákok utcájának” revitalizálására irányuló projekt halad, így az utcafestés után a Piezişa utcában a fiatalok és a városi lakosság érintettjeinek bevonásával közösségi és oktatási rendezvényt szerveznek. 

Az „Asphalt Art” kezdeményezés olyan európai nagyvárosokra is kiterjed, mint Milánó és Amszterdam, valamint amerikai városokra is: San Diego, Miami. A Bloomberg Philanthropies 700 városban és 150 országban fektet be, és öt kulcsfontosságú területre összpontosít a tartós változás érdekében: művészetek, oktatás, környezetvédelem, kormányzati innováció és közegészségügy. 

A városháza arra is rámutat, hogy az önkormányzat a közelmúltban számos utcai művészeti kezdeményezést hajtott végre, amelyek mindegyike a részvételi költségvetésből származik. Ezek egyike a Művészet az iskolaudvaron című projekt, amelynek keretében különböző iskolák tűzfalát festették le. Például a Romulus Ladea művészeti iskoláét és az Octavian Goga általános iskoláét. Emellett a kolozsvári és a nantes-i testvérvárosi kapcsolat tiszteletére az Eötvös utcában (Constanţa) is befestették az egyik falat. Egyébként mindkét programban részt vett a Kero néven ismert művész, aki korábban a kolozsvári villamosokat is színesebbé tette. 

Nagy érdeklődéssel várjuk a végeredményt, de talán még inkább kíváncsivá tesz minket, hogy a fiatalok hogyan fognak ehhez viszonyulni.

Hozzászólások