Interjú Antal Gézával, a Kolozs megyei Szüreti bál főszervezőjével

Holnap szüreti parti, szóval vedd elő a csőszruhád és irány a sportcsarnok. Persze ha nincs, akkor a farmer is megteszi, lényeg, hogy érezd magad kényelmesen – mondta Antal Géza, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum elnöke és a szüreti bál főszervezője. Az RMDSZ és a KIFOR második alkalommal szervezi meg a Kolozs megyei Szüreti bált, Kovács Katival, Tokos zenekarral, Operettissimoval és rengeteg csősszel.

Kik a főszereplői és hogyan zajlik le egy szüreti bál?

Hagyományosan úgy zajlik, hogy néptánccsoportok fellépéseit követően egy hajnalig tartó élőzenés mulatságon vehet részt minden „szüretelő”. 8 év kihagyás után tavaly rendezte meg először az RMDSZ és a KIFOR az eseményt és akkor döntötték el, hogy koncertekkel spékelik meg a szüretet. Kulturális jellege is van az eseménynek, tavaly magyarországi sztármeghívottak vettek részt, táncdalénekesek szolgáltatták a bulit. Az idén természetesen először a néptánccsoportok lépnek fel, majd Operettissimo, Kovács Kati és a hajnalig tartó élő zenés mulatság. Tavalyhoz képest újítás a szüreti felvonulás – ezzel hagyományt szeretnénk teremteni, hiszen vidéken jellemző a csőszök felvonulása. Nehéz lett volna megoldani azt, hogy lovakkal vonuljanak végig a belvárosban, de azért egy zenés, énekes séta népviseletbe öltözött táncosokkal is megteszi. 6-kor kezdődik és az Operától a sportcsarnokig vonulhat majd mindenki, aki részt szeretne venni. A bál kapunyitása is 6-tól lesz, aki helyet szeretne foglalni és nem kíváncsi a menetre, az már ekkor beléphet.

Mi a hagyománya a szüreti báloknak, miből született meg ez a koncepció?

8 év kihagyás után rájöttünk, hogy a kolozsvári közönség igényt tart egy ilyen rendezvényre. Kiterjesztettük az egész megyére, hiszen egy olyan koncepcióban rendeztük meg, amely megszólítja a vidéki közönséget is. Tavaly lett újraélesztve ez a hagyomány, nem újkeletű dolog, hanem a régi szüreti bálokra alapoztunk, illetve arra az igényre, amelyet a tavalyi rendezvény sikere bizonyított. Mindenképpen úgy néz ki, hogy erre szüksége van a közösségnek, mert ez egy hiánypótló kulturális és hagyományőrző rendezvény.

A különböző kolozs megyei kis közösségek, mint például a kerekdombi hóstátiak vagy a Kolozsvár környéki falvak lakói szintén szerveznek szüreti bálokat. Ők is képviseltetik magukat ezen az összrendezvényen?

Természetesen meg lett hívva minden vidéki és városi szervezet is, minden olyan településről várjuk az embereket, ahol ennek hagyománya van. Mindenhova küldtünk meghívót és plakátoltunk a magyarok által lakta településeken. Attól eltekintve, hogy nekik meg van a saját báljuk, ez egy nagy, megyei összrendezvény és mindenki eljöhet.

A dekoráció is a hagyományos formában lesz berendezve, tehát szőlőt fogtok termeszteni a sportcsarnokban?

Nehéz lenne megoldani azt, hogy az egész csarnokot csőszházzá alakítsuk, de természetesen figyeltünk arra, hogy a dekoráció olyan jellegű legyen, amely tükrözi a szüreti bálok hangulatát. A szüret egyes elemeit is megpróbáljuk beépíteni a koncepcióba, például meg lehet tekinteni, illetve tapasztalni a szőlő feldolgozásának bizonyos formáit.

A kolozsvári diákságot is próbáltátok megszólítani vagy ez egy másik korosztálynak szól?

A kolozsvári egyetemistáknak egy jó része nem kolozsvári, sokan vidékiek – nekik valószínűleg van már egy képük a szüreti bálokról. Ebből kifolyólag úgy gondoljuk, hogy ez megérinti a fiatalokat is. A bálra pedig hívtunk olyan előadókat is, mint a Tokos zenekar, amely jeles képviselője a fiatal generációnak, illetve olyan táncegyütteseket, amelyekben rengeteg fiatal is szerepel, például a Zurboló.

Dresszkód: csőszruha?

Természetesen nincs ilyesmi, mindenki olyan öltözéket vegyen fel, amelyben kényelmesen érzi magát. Ez nem egy operabál, nem kell ide nagyestélyi vagy frakk. Mindenki öltözzön, ahogy szeretne és szeretettel várjuk a kolozsvári közönséget szombaton 6 órától a sportcsarnokba.

Hozzászólások