Amikor a kiállítási lehetőség találkozik a megélhetőségi lehetőséggel

Drótok, szigetelőanyag, elégőben lévő fa. A forma újratervezése, újraértelmezése jellemzi talán leginkább a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) által, a Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem magyar diákjainak szervezett kiállításon bemutatott alkotásokat.

Gondolataink szavakba, formákba, színekbe öltése egyfajta csoda. Főleg, ha az, amit alkottunk valakiben új gondolatokat, érzéseket ébreszt. Azt hiszem az már teremtés, nem csak egy meglévő átalakítása más formába, sokkal inkább valami újnak a létrehozása.

De hiába kreálunk nagy dolgokat, ha azt nem látja senki sem. Ezért is tartotta fontosnak a KMDSZ, hogy teret adjon az UAD magyar diákjainak munkáik bemutatására. Szöllősi Tamás, a kiállítás főszervezője szerint fontos, hogy olyan szakmában dolgozók is meghívást kaptak az eseményre, akik segíthetnek a fiatal alkotóknak, tanácsokkal, ötletekkel, útmutatásokkal. „Szeretnénk, ha ezt a kiállítást tovább tudnánk vinni, hogy ne csak a kolozsváriak, hanem a nagyobb közönség is láthassa a munkákat.” – tette hozzá Szöllősi.

kiallitas1Nem kell műértő légy, hogy betérj. Néha csak úgy jól esik látni a szépet, az érdekes megoldásokat. Jó, hogy az, amire te csak szigetelő anyagként gondolsz más fantáziájában egy ruhaterv ezer változata. Jó, hogy az ócskavasból formás nő lesz, a kidobott bokszkesztyűből kiállítási darab. Jó, hogy valaki másként látja a dolgokat, és más értelmet ad egyes jelenségeknek. Jó, hogy van, aki még megpróbál teremteni, és az is jó, hogy van, aki ilyen fiatalon, kezdeti erejét és lelkesedését felhasználva akar alkotni.

Jó, hogy ez az alkotó erő kapott egy közös teret, ahol megmutatkozhat.

A kiállítás csütörtökig, 10 és 16 óra között látogatható, a Minerva Egyesület pincegalériájában (Jókai/Napoca utca, 16. szám).

Hozzászólások