„Érdekli a fiatalokat a politika? Ugyan már, ne nevettess! A fiatalokat önmagukon kívül semmi más nem érdekli! Csak anyuci meg apuci biztosítsa a kis életüket, rakjanak a fenekük alá mindent, aztán majd csak egyszer, valamikor önállók lesznek. Politikai eseményeken a fiatalok is részt vesznek? Minek, dekornak? Persze már. És még saját döntéseik is vannak? Érdeli őket a jövő? Tele van az életük kiaknázatlan lehetőségekkel? Jó vicc, jó vicc. Kérlek, folytasd még, olyan jól mondod, a végén még el is hiszem.”

Számtalanszor végigfutottam már ezeket a köröket. Kinevetnek, amikor azt mondom, önkéntes vagyok itt is, ott is, amott is, szeretnék ezzel komolyan foglalkozni a jövőben. Amikor december 10-én, péntek délután elindultam a Nagyvárad melletti Püspökfürdő felé a XIX. MIÉRT Akadémiára, tudtam, hogy ez a rendezvény fogja biztosítani azt a löketet, azt az erőt, amitől az ezekhez hasonló beszélgetések nem fognak zavarba hozni, nem érzem magam kínosan csak azért, mert valamit képviselni akarok.

Első alkalommal vettem részt a Magyar Ifjúsági Értekezlet szakmai akadémiáján, a már ismerős arcokat látva viszont egyáltalán nem éreztem magam idegen helyen. Mintha hazaérkeztem volna. Második család, ahogy szokták mondani, és rá kellett jönnöm, hogy ez tényleg így van: ugyan a második, szűkebb családom a SZIT (Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács, a MIÉRT tagszervezete), végső soron a MIÉRT a big family, ahol mindig örömmel, mosollyal és tárt karokkal fogadnak.

Szakmaiság, közgazdaságtan, politikai viszonyok és lehetőségek. Meredeknek tűnik az én kulturális újságíráshoz és közeghez szokott lelkemnek, de nem mondhatnám, hogy nehezen vettem fel a fonalat, sőt. Az utóbbi néhány év önkénteskedéseiből adódóan már könnyedén kiismerem magam mindkét közegben.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet 2001 óta minden évben megszervezte a MIÉRT Akadémiát, a járványügyi helyzet miatt 2020-ban ez elmaradt, így idén nem jubileumi, hanem 19. alkalommal gyűltünk össze Püspökfürdőn előadásokat hallgatni és ismét minőségi időt tölteni együtt.

– A MIÉRT eleve több pilléren áll: fontos számunkra a fiataloknak való programok szervezése, az, hogy megmaradjon a remek kapcsolat köztünk és az RMDSZ között, a harmadik célkitűzésünk pedig a szakmaiság, a fiatalok fejlesztése. Ezen túl azért is tartom fontosnak az akadémia létezését, mert ez a hétvége remek lehetőséget biztosít a résztvevők számára, hogy megismerjék egymást, hiszen Szatmár megyétől egészen Fehér megyéig, Brassó megyétől Temes megyéig mindenhonnan képviselve van a magyarság. Az a tapasztalatunk, hogy évről évre meg-megújul a résztvevő csapat, mindig vannak új emberek, akik úgy gondolják, fontos számukra az ifjúsági szférában, a közösségi ügyekben való részvétel, és a későbbiekben talán még a politikai életben is szerepet szeretnének vállalni. Az akadémia ehhez ad egyfajta fogódzót és támpontot – állítja Tőtős Áron, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökhelyettese és az akadémia koordinátora.

Az évente 130-150 fiatalt bevonzó erdélyi magyar közéleti akadémia szervezőcsapata igyekszik évről évre egy nagy, átfogó téma köré építeni az előadásokat, idén a járvány és az aktuális válságproblémák kerültek középpontba.

– Évről évre komoly kihívást jelent az akadémia programjának összeállítása, hiszen a célközönség középiskolások, egyetemisták és fiatal felnőttek, munkavállalók köréből áll, így egyértelműen nincs olyan programpont, ami mindenki számára érdekes lehet. Mindenképpen foglalkozni szeretnénk általános strukturális kérdésekkel, mint például a jövő évi népszámlálás, éppen ezért hívtuk el Barna Gergő szociológust, hogy a jövő évi eseményekről adjon átfogó, érthető képet a fiatalok számára. Szükséges még a helyi szintű problémák felmérése, erről beszélt két fiatal kisvállalkozó, Szabó Gergő és Csuzi Botond, akik az elmúlt két év nehézségeiről számoltak be, s elmondták, mit jelent fiatal vállalkozónak lenni, mi ennek az előnye és a hátránya, milyen akadályokba ütközhetnek. Közéleti akadémiáról lévén szó, nem hiányozhat az aktuális politikai eseményekre való reflexió, éppen ezért fogadta el a meghívásunkat Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ szövetségi elnöke. Másik fontos, nem elhanyagolható tény, hogy az Európai Uniónak is tagja vagyunk, így mindig igyekszünk nagyobb keretrendszerben is megvizsgálni az aktuális szituációt. Az esemény társszervezője a Kós Károly Akadémia mellett a Wilfried Martens Center for European Studies, rajtuk keresztül európai szakértőket is elhívtunk, ők angol nyelvű előadásokat tartottak – tette hozzá a programkoordinátor. Áron kiemelte, és nekem is ez a tapasztalatom, hogy a fiatalok nyitottak, kritikusan gondolkodnak, és erre oda kell figyelni, meg kell hallgatni az álláspontjukat, hiszen igenis van véleményük, igenis szeretnének beleszólni a politikába, és nem igaz, hogy közömbösek lennének a közélet iránt. Legalábbis nem mindenki, én pedig hihetetlenül boldog vagyok attól, hogy ezt a tábort erősíthetem.

 

Hozzászólások