„Szerintem ha azt mondom, hogy első nap úgy éreztem, alig várom, hogy véget érjen ez a három nap, míg amiután hazaértem (de már a buszon ülve is) szomorú voltam, hogy ilyen hamar eltelt, az mindent elárul.” – ilyen volt a VI. Válasz Napok, mely november 6-8. került megrendezésre Torockón, szervezői szemmel.
Első este az ismerkedésé volt a főszerep. Egy rövid bemutatkozás és névtanulós játék után egy rövid és velős szakkolis bemutató következett, hogy a résztvevő, potenciális szakkollégisták is el tudják mondani két mondatban, hogy hova is szeretnének jelentkezni. Egy újabb játék, valamint az esti program után mindenki eltette magát a következő napra.
A szombati délelőtt az előadások kapták a főszerepet. Jogi vonalon először Bethlendi Andrást, az Igen, tessék! ügyvezetőjét hallgathattuk meg, aki a nemzeti kisebbségi jogok és a nyelvi jogok kérdéséről a romániai magyarok viszonylatában tartott előadást. Mivel ez egy örökérvényű, igencsak vitatott, valamint mindannyiunkat érintő téma, minden jogászhallgató figyelmét felkeltette.
Ez idő alatt közgazdászaink Bertródi Lóránt, a Souper társtulajdonosát hallgatták. A hallgatóság fellelkesült, hiszen egy kiváló élő példa állt előttük, aki barátaival együtt indított el egy vállalkozást, és a kezdeti nehézségek ellenére, kitartó munkával elérték, hogy jelenleg egy sikeres levesbár tulajdonosai lehetnek.
Rövid kávészünet után Farkas Csongor következett, aki jelenleg az IFUA Horváth & Partners Kft.-nél tanácsadó. Előadása nem egy adott karrier befutása volt, sokkal inkább arról szólt, hogy ki hogyan találhatja meg önmagát a közgazdaságtanon belül. Ki az, aki inkább gyakorlatias, vagy esetleg az elméleti részét szereti jobban a tudományágnak. Ki az, aki alkalmazott szeretne lenni, és ki vezető?
Ezzel párhuzamosan a joghallgatók Demeter Attila előadásán vehettek részt, aki személyes tapasztalatokból építkezve azt mutatta be nekik, hogyan lehet valakiből akár parlamenti alkalmazott is. Egy meglehetősen interaktív előadás volt ez, ahol rengeteg gyakorlati karriertippel is szolgált a résztvevők számára.
Az ebédszünet, valamint a délutáni métázás után következett a hétvége első plenáris ülése, amelyet Balázs Iringó, a Közép-Európai Egyetem (CEU) kutatóasszisztense tartott. Témája a menekültkérdés jogi és emberjogi szempontból, avagy hogyan vált egy Közép-keleti probléma Európa legaktuálisabb problémájává – volt. A kérdés mindenkit érintett, így egy kisebb vita indítónak szolgált az est hátralevő részére.
A nap szakmai részét egy workshoppal zártuk, amelyet két szakkollégistánk, Csula-Albert Andrea és Székely Rita tartottak önletrajz írás témában. Ők ketten tapasztalataikból építkezve olyan tanácsokkal láttak el, amelyek még azok számára is tartogattak újdonságot, akik esetleg már részt vettek hasonló workshopon, képzésen.
A vasárnapi délelőtt két előadást is tartogatott számunkra. Az elsőt Székely Csaba tartotta, aki ügyvédként és közbeszerzési szakértőként dolgozik a Schulleri és Társai Ügyvédi Társaságnál. Előadásával a jogainkról és lehetőségeinkről világosított fel a hatósági intézkedésekkel szemben, szabálysértési ügyekben. Utolsó előadóként Farkas Leventét, a Marketingiskola.ro megalapítóját, és vezetőjét hallgattuk, akinek témáját tömören „pénz”-nek is nevezhetjük, de rávezetett, hogy mennyit kell mi adjunk ahhoz, és mit kell befektessünk(nem csak pénzről lévén szó), hogy elérhessük céljainkat.
S bár a Válasz Napokból ezek után már csak a kiértékelő, és a hazaút volt hátra, a Mikó Imre Szakkollégium még sok minden tartogat számunkra!

Hozzászólások