Holnap startol a Könyvturi | élőKönyvtár

Kulturális és szórakoztató, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló programkínálattal várják az érdeklődőket a negyedik alkalommal, április 19–20. között a kolozsvári Szabók Bástyájában rendezendő Könyvturi | élőKönyvtáron.

Gazdag könyvkínálattal, példaértékű élő könyvekkel és interaktív programokkal szervezi meg negyedik alkalommal, április 19–20. között a kolozsvári Szabók Bástyájában a Könyvturi | élőKönyvtár elnevezésű rendezvényt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ). A rendezvény idén is két fő programpontra oszlik. Az egyik a Könyvturi, ennek keretében a megunt, nem használt könyveket cserélhetik le a látogatók olyan kötetekre, amelyeket szívesen lapoznának. A turkáló nem feltétlenül cserealapon működik, az is elvihet könyveket, aki nem hozott, a lényeg az, hogy minden kötet megtalálja a helyét valakinek a könyvespolcán.

A rendezvény másik alapprogramja az élő könyvtár, amely ugyanúgy működik, mint egy rendes könyvtár: az olvasók kikölcsönöznek egy „könyvet” rövid időre. Csupán egy különbség van: az élő könyvtárban a könyvek élő személyek, és a „könyv” és olvasója között személyes párbeszéd alakul ki. Az idei esemény a „semmiből mindent” tematikára épül, ezért a szervezők olyan személyeket hívtak meg, akik élethelyzetük, életkoruk vagy valamely hátrányos életkörülményük mellett kimagasló eredményeket értek el, és aktív tevékenységet folytatnak. Az élő könyvek között szerepel többek között Borzási Judit versenytáncos, a Sonrisa tánciskola egyik alapító tagja, Miklós Réka író, közösségépítő, Ferencz Attila fiatal hegymászó. A résztvevők beszélgethetnek továbbá Keresztes Zsolttal, akinek körülbelül egy éve amputálták a lábát, ennek ellenére nagyon optimista, sokat edz, sportol és motivál másokat. Részt vesz a rendezvényen Balázs Attila lelkész, aki erős közösséget kovácsolt a Kolozs megyei Tordaszentlászlón, ezen kívül hobbi szinten búvárkodik; Vlad Crişan-Po, aki bohócként dolgozik, illetve a MagiCampet segíti szaladással, ultramaratonokkal; Bozsó Tamás, aki külföldön szerzett vendéglátóipari tapasztalatot, majd Szatmáron és Kolozsváron nyitott borozót, éttermet, illetve szeszesitalt forgalmazó céget.

A könyvturkáláson és az élő könyvekkel való beszélgetésen kívül számos alternatív programon vehetnek részt az érdeklődők: kerekasztal-beszélgetések, melynek meghívottja a Campus és a Perspektíva diáklapok szerkesztősége, könyvbemutatók, gyereksarok, Kultivál kiállítás, fotósarok, verssarok, költő/író kiállítás, a Perspektíva eseményei.

Mivel a rendezvény igen nagy népszerűségnek örvendett a kincses városban, ezért a szervezők Erdély több váro­sában is megrendezték az elmúlt évben. 2018-ban még több helyszínen lesz majd Könyvturi | élőKönyvtár: a tervek szerint Aradon, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Kézdivásárhelyen, Magyar­fe­nesen,Marosvásárhelyen, Szamos­újváron, Sepsiszentgyörgyön, Nagyszebenben, Székelyudvar-helyen, Szilágy­somlyón és Válaszúton is megszervezik.

Részletek a rendezvény Facebook-oldalán találhatók.

Hozzászólások