Nincs olyan ember, aki ne ismerne legalább egy westernfilmet. Már-már legendává nőtte ki magát ez a filmműfaj. De mi a szerepük 2017-ben, miért kezdték újra feldolgozni a múlt század kedvenceit? Milyen jelentőséggel bír a western reinkarnáció? A filmek példát statuálnak, vagy éppen megtanítanak arra, hogy egy közösségnek mekkora befolyása lehet, hogy a jó mindig győzedelmeskedik, hogy a bosszú édes? Vagy a rendezők tudják, hogy a westernnel nem lőhetnek mellé, mivel az emberek szeretik megnézni, még akkor is, ha nem hoz számukra újat?

Európában a western korszakának kezdetétől készültek filmek. Fénykorát a 60-as években élte, ekkor írta be magát a filmtörténelembe, a 80-as évektől aztán eltűntek a tucatfilmek süllyesztőjében. Forgatókönyveik elsősorban az indiánok függetlenségi harcaival foglalkoztak, majd az amerikaiak népirtó politikáján volt a hangsúly. Mindenkinek ismerős a megannyi részből álló Winnetou vagy A hét mesterlövész. A westernben az erkölcsi vonatkozások párhuzamba állítása az akcióval egy olyan célközönséget határol be a filmműfajokban, amely a család minden tagjának elérhető. Habár az erőszak állandóan jelen van a westernfilmekben, mégsem érzi a néző a brutalitást, az erkölcsösség hiányát. A film megszokott fordulataival – a világ nagy kérdései, a szegényebbek jogai, a jó győzelme – élő western felállította az ideális filmtípust. Ez mindenkinek a kedvence lehet, hiszen a stílusok keveredése ezt eredményezi. Az izgalom, a tetőpont fokozása, a szerelmi szál, a komikum és a happy end kedvelt témák – és ezt célozza meg a western.

Ez a műfaj kultúrává nőtte ki magát, és a mai napig is fennáll. Segítségével az indiánok eszméje, lénye nem merül feledésbe, a széles karimájú kalap és a fegyvertartó öv örökre a cowboyok jelképe marad. Az aranybányászatot mindig is az amerikaiakhoz kötjük majd, és a hat tető nélküli ház várost jelent nekünk. 2017-ben is szívesen megnézi mindenki a westernt, hiszen a klisék ellenére is ott van benne az izgalom. Egy jó western olyan, mint a rajzfilm: megnézed, örömöd leled benne, de nem mutat semmi újat. Titok? Ja, az nincs.

Hozzászólások