André Ferenc az erdélyi slam poetry egyik alapköve az online Médianapok utolsó előadásának keretében a Mémek retorikája címmel tartott előadást.

André Ferenc az online Médianapok keretében beszélt a manapság egyre népszerűbbé váló mémekről. A mémeket alapvetően egy kép és egy szöveg alkotja, amit az emberek értékelnek és értelmeznek. Ezeken az ember általában nevet, André Feri pedig arra mutatott rá, hogy a humoros részén kívül komoly kulturális átvitele is van. Az internet berobbanása előtt, kezdve a nemzeti öntudattól, el egészen addig hogy ki milyen zenét hallgat, számított az, hogy ki szerb vagy szlovák vagy éppen ki rocker vagy rapper. Fontosak voltak ezek a műfajok, bizonyos értelemben identitáskreálók is. Azonban az internet berobbanása óta azt vehetjük észre, hogy ellentétben a kétezres évek második felével, most műfajkeveredés van. Az interneten való tájékozódás megváltozott, a mémek világa abszolút világszíntű kapcsolódási pont lett. A legegyszerűbb helyzetekkel, közös élményekkel mutat rá arra, hogy igazából milyen sok közös van az emberekben. Világnézetet alakít ki az ember számára, de egyben kommunikációs eszköz is. Egy kontextus, és ezek a kontextusok egy közösséget teremtenek. Véleménye szerint a költészet és a mémek között is nagy a hasonlóság, hiszen a megértésük ugyanolyan szintű agyi munkát feltételez. Ha te is a mémek világában élsz, a különböző helyzetekben már könnyedén felismerheted a mémet, ami megváltoztathatja a dolgokhoz való hozzáállásod, sőt új értékrendszert is felépíthet benned.

A Kulturkampf mémoldal szerkesztője is André Feri, aki előadása alatt bemutatott néhányat a saját mémei közül is, és valósággal feldobta velük a hangulatot. A tőle megszokott „fekete” humorral beszélt a mémek világáról, Krúbiról, aki manapság eléggé megosztó személyiség a magyar médiában, sőt, véleményezte néhány oldalát is.

André Ferinek sikerült érdekessé, informatívvá tenni az előadást, még úgy is, hogy online zajlott. Olyan embert hallgatni a mémek világáról, jelentéséről, funkciójáról, aki igencsak híres és nagyon humoros mémoldalt vezet, igazi ínyencség volt. Én az abszurditásra figyeltem még fel: a mémekről, az online élet egyik kommunikációs eszközéről „beszélgettünk” online.

Hozzászólások