Újságírótanoncokként az első aranyszabály, amelyet megtanultunk, az az, hogy a téma az utcán hever. Nos, ez a téma nem hevert sehol, hanem teljes erőbedobással nekünk futott. És hiába pereg le rólunk, újból visszatér, ugyanolyan elánnal. Azért van bátorságom ilyen merészen általánosítani, mert harminckét ismerősöm jelezte egy szavazás keretében, hogy egy csónakban evezünk, ezenkívül az internet népe máris mémeket generált a problémát illetően.

Az eddig meg nem nevezett, újból és újból nekünk futó téma olyan nyeremény szerencsés megszerzése, amelyet meg sem pályáztunk. Nevezetesen egy márkás hajszárítóval (a gyártó neve nem fontos szempont ez esetben) gazdagodtunk. Elviekben. Utánanéztem, mennyiért vesztegetik az illető terméket, és elcsodálkoztam azon, hogy négy számjegy köszönt vissza rám a keresési találatok között. Persze mi, akik nyertünk, teljesen ingyen jutunk hozzá. 

Ez az átverés kiemelkedik a többi, általam hírből ismert vagy tapasztalt hamis nyereményjáték közül, mert ez törekedett legkevésbé a hitelességre. Több álprofilról érkezett az értesítés, majd rejtélyes módon mind eltűntek, kivéve a legutóbbit. A felhasználónév folyton változik, az Instagram-oldalon ugyanaz a kép jelenik meg százszor (nem költői túlzás, ugyanis az általam legutóbb látogatott profilon tényleg száz bejegyzés van, mind ugyanaz a kép), a felhasználónak pedig nincs profilképe, bemutatkozó szövege és sorolhatnám. A leírásban a meghirdető másik profilra irányít, ahol egy linkre kattintva miénk lehet a drága hajszárító. Már fárasztóan tipikus a séma, annyi különbséggel, hogy az eddigiekhez képest teljesen átlátszó a trükk.

Kissé letaglóz, hogy a tudatosabb médiahasználat és szigorú büntetések mellett még mindig jelenség és beszédtéma az ilyen jellegű internetes átverés, viszont, ha már témánál vagyunk, ejtsünk szót arról, hogy mi a teendő abban az esetben, ha felmerül bennünk: lehet, ez nem is átverés. Kutakodjunk kicsit, ki hirdette meg a nyereményünket. Több példa volt már arra, hogy valamelyik üzletlánc nevében egy álprofil felhasználója értékes ajándékot ígért, amely hirdetés természetesen nem szerepelt az adott cég hivatalos weboldalán, közösségimédia-felületén. Ha nem az eredeti, igazi cég hirdeti meg a nyereményt, nagy eséllyel be akarnak csapni minket. A legokosabb, amit tehetünk, hogy érdeklődünk. Amennyiben van lehetőségünk rá, ne attól a személytől, felhasználótól, aki közzétette a hírt, hanem az átverés által kellemetlen helyzetbe kényszerített cégtől. Ha tudomást szerez a koholmányok által hazugságban hagyott vállalat, üzlet, szolgáltató a nyereményjátékról, tájékoztatni tudja követőit, ügyfeleit az átverés veszélyéről. Ami a legfontosabb, hogy ne ugorjunk fejest az ilyen nyereményjátékok eredményhirdetéseibe a megkérdőjelezhetetlenségükbe vetett szilárd hittel. Főleg ne a bankkártyánkkal.

Hozzászólások