Avagy a könyvsorozat, amelyben minden mese valósággá válik

Neked is eleged van már az agyzsibbasztó, unalmas és sokszor teljesen értelmetlen tankönyvekből és a tanárok által rád sózott kötelező olvasmányokból? Idejét sem tudod, mikor fogtál a kezedben egy igazán olvasásra méltó és izgalmas könyvet? Imádod az olyan történeteket, amelyek tele vannak fantáziával, kalandokkal és teljesen lebilincselnek? Régóta arra vágysz, hogy újra elmerülj egy képzeletbeli világban, de nem találtad meg a megfelelő könyvet hozzá? Akkor van egy nagyon jó hírem számodra: egy olyan könyvet mutatok be most neked, ami elvarázsol, megbabonáz, bemászik a bőröd alá és nem hagy nyugton mindaddig, amíg el nem olvasod az utolsó betűig.

Cassandra Clare A végzet ereklyéi című hatkötetes könyvsorozata minden, amire valaha is vágytál, ha igazán szereted a fantázia könyveket és imádsz olvasni: van benne izgalom, szerelem, barátság, szarkazmus és csipkelődés, hatalomvágy és árulás, jóság és gonoszság, kalandok és természetfeletti lények, feszültség és akció. Egy szóval minden, ami egy könyvet igazán jóvá tehet. Az alaptörténet viszonylag egyszerűnek tűnik: egy 16 éves lány, Clary Fray teljesen hétköznapi és normális élete egyik napról a másikra a feje tetejére áll. Édesanyja eltűnését követően olyan világba csöppen, amiről addig nem is hallott, sőt az is kiderül, hogy azok az emberek, akikről eddig azt hitte, hogy mindent tud, valójában nem azok, akiknek hitte őket, és mindvégig sötét titkokat őrizgettek a múltjukról. Clary hamarosan megtudja, hogy minden, amiről addig csak a mesékben hallott, nagyon is valóságos: léteznek démonok és tündérek, vérfarkasok és vámpírok és félig ember-, félig angyalvérből létrejött árnyvadászok, akiknek az a küldetése, hogy megvédjék a mondénok, azaz az emberek világát a rájuk leselkedő veszélyektől. Clary rájön, hogy maga is egy a Nephilimek, vagyis az árnyvadászok közül, s szembetalálja magát egy olyan fenyegetéssel, amit csak újdonsült barátai segítségével győzhet le. De vajon valóban le lehet győzni a gonoszt? A jó felülkerekedhet a rosszon, s a fény legyőzheti a sötétséget? Ahogy egyre bennebb haladunk a történetben rájövünk, hogy valójában nem minden fekete és fehér, nem minden csak jó és csak rossz, mindenkiben benne van az angyalok jósága s a démonok sötétsége. A kérdés az, hogy melyik részünket hagyjuk elhatalmasodni a lelkünkben, melyiket hagyjuk felülkerekedni a másikon. A történetet természetesen tovább bonyolítja az is, hogy Clary beleszeret Jace-be, az árnyvadászok egyik legjobb harcosába, ám hamarosan az is világossá válik, hogy a fiú talán soha nem lehet az övé.

Cassandra Clare egy fantasztikus világot teremtett meg könyvsorozatában, és ha egyszer belekerültél ebbe a világba, nem tudsz szabadulni onnan egykönnyen, mert beleszeretsz a szereplők sebezhetőségébe, gyengeségébe és valódiságába, de ugyanakkor hősiességébe és bátorságába, elkápráztat a szenvedélyük és rejtélyességük, magával ragad a jóságuk, sőt talán a mély gonoszságuk is. Rabul ejt és megbabonáz a cselekmény izgalma és sokszínűsége. A meglepő fordulatok és váratlan csavarok lehetővé teszik, hogy a történet mindig ott motoszkáljon az agyad egy hátsó szegletében és alig várd, hogy ismét magába szippantson az árnyvadászok varázslatos világa.

A sorozat kötetei: 1. Csontváros 2. Hamuváros 3. Üvegváros 4. Bukott angyalok városa 5. Elveszett lelkek városa 6. Mennyei tűz városa.

S ha te is beleszerettél a könyvsorozatba, és már nem tudod elképzelni az életed árnyvadászok nélkül, akkor elolvashatod az írónő ebben a témában megjelent további köteteit is, köztük a Pokoli szerkezeteket, amelynek a története időben megelőzi A végzet ereklyéit és egészen a viktoriánus korig repít vissza. Továbbá megnézheted a könyvek alapján készült filmsorozatot is, amely a Shadowhunters címet viseli vagy akár az első rész, a Csontváros filmadaptációját is, amelyben a többek közt a Tükröm, tükröm és Ahol a szivárvány véget ér című filmekből ismert Lily Collins, valamint a Harry Potter és az Alkonyat sorozatokban is feltűnő Jamie Campbell Bower eleveníti meg a könyvbéli főszereplőket.

Jó olvasást!

Hozzászólások