A Coco az az animációs film, aminek a végét láttam először. Karácsonykor adta a tévé, és épp a nagy fináléra értünk haza, amikor minden kiderül és megoldódik a konfliktus. Amit láttam, az tetszett, úgyhogy vizsgák előtt még gyorsan bedobtam a teljes filmet, és mivel nagyon megfogott, ajánlót is írok nektek, mert ezt látni kell.

 

A történet szerint Miguel egy mindenféle zenét megvető cipészdinasztia ifjú tagja, de családjával ellentétben neki a zene a mindene és a híres muzsikushoz, Ernesto de la Cruzhoz szeretne hasonlítani. Amikor halottak napján betör példaképe kriptájába, a fiú átkerül a holtak világába, ahonnan csak egy néhai felmenője engedélyével térhet vissza, ők azonban csak azzal a feltétellel engedik, ha soha többé nem zenél. Miguel nem akarja elfogadni ezt az ajánlatot, így egyetlen esélye, hogy még napkelte előtt megtalálja a családot elhagyó, ismeretlen ükapját, a címbeli Coco mama édesapját, és tőle kér áldást a hazajutáshoz. Segítsége Danté, a kóbor kutya, valamint Hector, a magányos lélek, aki szeretné, hogy Miguel kitegye a képét a családi oltárra, mielőtt minden élő elfelejtené és végleg megszűnne létezni. De hogy ki a családelhagyó ükapa, és miért hagyta magára a családot, csak akkor derül ki, ha megnézitek.

A film nagyon jó alap, ha valaki a mexikói halottkultusz iránt érdeklődik, mert a gyermekeknek is érthető és élvezhető formában mutatja be, hogyan viszonyulnak az ország lakói az elhunytakról való megemlékezéshez, magához a halálhoz. Akkor is jó választás lehet, ha valami dolgunk akad a halállal, elmúlással, segíthet továbblépni. A zene és a látvány is nagyon jó, csattanósak az animációs családi filmektől megszokott poénok, a betétdalok fülbemászók, a halottak világa pedig fényes, színes, semmi köze a más kultúrákban meglévő komor, szomorú képhez, amit az elmúláshoz kapcsolunk. Gyerekkel, felnőttként, egyedül vagy társaságban, mindenkinek ajánlott, mert a legtöbb Disney-sikerfilmhez hasonlóan ez az alkotás is minden generációnak nyújt valamit, amin nevethet, elgondolkodhat, vagy épp a meghatottságtól törölgetheti a könnyeit.

Ha kedvet kaptatok hozzá, a film elérhető az HBO Go kínálatában, de valószínűleg a nagyobb boltokban és Bookline-on is található néhány DVD-példány. Nézzétek, élvezzétek, szeressétek.

Hozzászólások