Azt ajánlom a jövőben bánjunk csínján a romániai áruházláncok mézes-mázas ígéreteivel. Alapvetően nincsen probléma az internetes rendelésekkel, ám íme egy rövid eset, ami nem az online vásárlás ellen van, hanem egy bizonyos elektronikai üzlet megvezetésével.

December 8-án, hétfőn elküldött online rendelésemet egy néhány napig érvényes, ideiglenes kiszállítási címre kértem. Bíztam benne, hogy a hangzatos és pofátlanul az ember szemébe villogó „országon belüli 24 órás kiszállítás” szlogent vállalva, egy több évtizedes mamutcégnek csak profi házhozszállítási logisztikája lehet. Természetesen nem érkezett meg 24 órán belül, de még másnapra sem. Betudtam annak, hogy csak estére került a rendszerbe a rendelés, tehát a következő napra csúszok. Logikusnak tűnt. Eltelt még két nap, de mielőtt bármit reklamálna az ember, utánanéztem a feltételeknek illetve a kiszállítási szabályzatnak, ahol ez áll alul, apró betűsen: „A húsvéti-, a téli ünnepek és Fekete Péntek ideje alatt a kiszállítás legfeljebb(!) hét munkanapot vehet igénybe”. Nahát. A 24 óra és a hét munkanap között orbitális a különbség. Érthető is lenne, viszont december 8-án a Télapó már elment, a karácsony még messze van, nem beszélve arról, hogy nem az otthoni címemre kértem, így kezdett még halaszthatatlanabbá válni.

Elindultak a kérdések. A saját rendszerükön keresztül lehetséges panaszt/véleményt küldeni, amire azonnal jött az automatikus válasz, miszerint „a legrövidebb időn belül választ adnak”. Nyilvánvalóan nem kaptam rá választ, a másodikra sem. Péntek estére, bő fél órás kapcsolás után sikerült elérnem az egyik sales managert telefonon. Próbálta ugyan az ünnepekre hivatkozva menteni az ügyet, ám nem tudott arra választ adni, hogy ortodox, katolikus vagy zsidó naptár szerint milyen ünnepi hétbe esünk bele és mi indokolja a halmozottan túllépett vállalásukat. Tudtára adtam, hogy a közismert online webshopok még az őrületes Black Friday alatt is pikk-pakk kiszállítottak mindent, az ország bármely pontjára. Nem az ünnepekre várom a terméket, nem ajándék lesz, hanem dolgoznom kellene, és projektek halasztódnak miattuk. Most van rá szükségem és csak a 24 órás ígéretük miatt rendeltem tőlük, egy ideiglenes munkapontra. Tekintettel, hogy már péntek 18:00 óra után jártunk, szavát adta, hogy következő héten legkésőbb keddre, minden további nélkül kézbe kaphatom a terméket. A jövőre való tekintettel, további hivatkozási alapnak lekértem az illető nevét is, hiszen a rendszerük automatikusan rögzít minden beszélgetést.

Kedden nem tartózkodtam az adott városban, rábíztam az átvételt a kollégákra és izgatottan vártam. Semmi. Szerdán úgyszintén. A futárcég képviselője a megkeresésemre elmondta, hogy ilyen termék, ilyen névre még a megyébe sem érkezett. A harmadik online reklamációm után méltóztattak választ adni az első levelemre, közhelyekkel teletűzdelve, semmilyen különösebb említésre méltó információval. Következő pénteken, a negyedik panasz után, amikor már a fogyasztóvédelemnél is feladtam az ügyet, rögtön szombat(!) délelőtt a futár telefonjára ébredtem. Megérkezett a várva várt csomag. Éppen az utolsó napon, amikor már hagytam el a várost. Profi időzítés, mondhatom.

Késés, hazugságok, felborult programok, stressz és millió megkésett munkafolyamat. Továbbra is bízom az interneten keresztüli rendelésekben, de egy biztos: soha többé _tex!

Hozzászólások