A művészet legfontosabb feladatai közé tartozik az, hogy kérdéseket ébresszen fel bennünk, felkavarjon, vagy olyan összefüggésekre hívja fel a figyelmünket, amelyek addig nem tudatosultak bennünk. Anna Uddenberg Continental Breakfast című kiállítása a Meredith Rosen Galériában 2023-ban bemutatott installáció, amely három, látszólag funkcionális szobrot tartalmazott a fehér falakkal, kék szőnyeggel, függő mennyezettel és neonfényekkel kialakított térben. A kiállítás atmoszférája már a galéria lépcsőjén és a koszos folyosón is érezhető volt. Az installáció megnyitóján performerek bemutatták a szobrokat, amelyek, bár látszólag funkció nélküliek, mégis otthonosnak tűntek, emlékeztethettek valamire, de nem tudjuk pontosan, hogy mire. A kiállításon az érdeklődők két példányt is megtekinthetnek a futurisztikus megjelenésű székből. A székek kialakítását repülőgépülések és kórházi kiegészítők ihlették, és az elképzelés szerint a szék olyan modern tárgyat képvisel, amelyet az emberi étkezés tökéletes ülőhelyeként képzeltek el. A Continental Breakfast sokkoló jelentése, hogy az étkezés szexuális aktus, az „étel” pedig a tárggyá változott nő.

Anna Uddenberg számára nem újdonság az ilyen ellentmondásos üzenet: szobrai és installációi gyakran vizsgálják a nemek és a szexualitás, a hatalmi dinamika és a test témáit. Anna a modernitást pesszimista szemszögből értelmezi, az emberiség, főleg a nők tárgyiasítását a végletekig fokozva. Az általa tervezett székkel magyarázza el a kortárs életünk esszenciáját: emberként készek vagyunk alávetni magunkat a piac által ránk kényszerített szükségletek logikájának. És ezek a szükségletek gyakran nem tartoznak szorosan az emberi szükségletekhez: inkább a kéjvágyhoz tartoznak, és gyakran a mások feletti ellenőrzés formáját ölti.

A Continental Breakfast szék a behódolás aktusát állítja színpadra, ahol a nő a passzív behódolás szimbólumává válik. A kiállítás címe konkrét jelentéstartalmat árul el számunkra: ez egy reggeli, egy olyan étkezés, amellyel az emberek elsődleges szükségletükre, az éhségre válaszolnak, amely lehetővé teszi számunkra a túlélést. A reggeli e sajátos formája által implikált aktusnak azonban semmi köze az elsődleges szükségletekhez, mivel ez a szexuális interakció olyan formája, amely csak az egyik fél örömszerzésére irányul. Ebből a szempontból a „kontinentális” meghatározás itt megváltoztatja a perspektívát, és a kapitalista piac számára a reggeli egyik formájává teszi.

Hozzászólások