A Zanox kockázatairól és mellékhatásairól

Ha az ember lánya Kelet-Közép-Európa valamely országában nő fel, akkor nagy eséllyel szagolja meg a vizespalack kupakját ivás előtt. Rengeteg olyan „véletlenül pálinkát ittam víz helyett” baleset kezdődik úgy, hogy főhősünk nem ellenőrzi le a flakon tartalmát. De mi van akkor, ha ezek a trükkös, más-más palackban tárolt házi pálinkák (elsőre) megmagyarázhatatlan szupererővel bírnak? Persze, csak akkor, ha gyógyszerre fogyasztják. A Zanox – Kockázatok és mellékhatások című film többek között ezt a témát is a nézők elé tárja.

Baranyi Benő első nagyjátékfilmjének főszereplője, Misi (Bálint Előd) képes az időben utazni, ha a Zanox nevű kísérleti szerre finomvegyes pálinkát fogyaszt. Azonban Misi nem a jövő titkait lesz képes meglesni, hanem folyamatosan újraéli az érettségi napját, azaz 2022. május 13-át. A szokatlan helyzetet kihasználva a főszereplő pontosan tudja, hogy melyik tételt fogja húzni történelemből, meg meri tenni az első lépéseket Janka (Erdős Lili) szívéhez, de még egy véres gyilkosságot is megpróbál megakadályozni. Hiába szeretné Misi a legtökéletesebben alakítani a napját, mivel ez nem annyira egyszerű, mi több, Józsi bácsi pálinkakészlete is véges.

Noha a film története egyszerűnek hangzik, műfaji besorolása annál komplikáltabb. Alapvetően a Zanox jellegzetesen magyar, romantikus vígjáték. A dunaújvárosi atmoszféra, a buliéhes fiatalok, a „tipikus magyar” karakterek és a (már felbomlott) Ricsárdgír zenekar őrületes zeneszámai olyan összképet alkotnak, amelyben a magyar nézők magukra ismerhetnek. Mindemellett Baranyi Benő nagyjátékfilmje az időutazás témája és a gyilkossági szál miatt a sci-fi és a krimi műfaj jellegzetességeit is magába foglalja.

„Ritka a jó magyar film” – halljuk sokaktól, azonban a Zanox – Kockázatok és mellékhatások olyan kamaszfilmnek számít, amely nagy eséllyel kultfilmmé növi ki (vagy már nőtte ki) magát a magyar fiatalok körében. Ennek ellenére nemcsak a tinédzserek korosztálya élvezheti Misi kicsit sem szokásos történetét, hiszen felnőtt fejjel is ugyanolyan szórakoztatóak és lehengerlőek a Zanox kockázatai és mellékhatásai. Ráadásul vény nélkül kapható.

 

Kép forrása: Filmtett Egyesület

Hozzászólások