Idén először, június 30. – július 3. között startol a torockói Double Rise fesztivál. „Ez egy hagyományteremtő első alkalom”- fogalmazott Gondi Mátyás fesztiváligazgató. Nagyon remélik, hogy ez az első felvonás igazán sikeres lesz, mert nemzetközi szintűvé szeretnék terebélyesíteni. Ezzel magyarázzák a fesztivál angol megnevezését, lévén, hogy a kétszer kelő nap világában megszervezett fesztivál kimondottan MAGYAR lesz.  

Miért pont Torockó?

Mert a festői szépségű panoráma és a falu varázsa minden szempontból ideális egy összművészeti fesztivál számára. A szervezők elárulták, hogy először székelyföldi helyszínen gondolkodtak, végül emellett döntöttek, mivel itt még nem volt hasonló.

Mitől összművészeti?

Lesz táncház, népzene, színház, irodalom, könnyűzene, filmvetítés, utcazene, sportolási lehetőség, sőt, még az EB meccseket is követni lehet. Tehát mindenki: kicsik és nagyok, diákok és családosok is megtalálják a számukra megfelelő kikapcsolódási lehetőségeket.

A fesztivál több helyszínnel olvad bele és válik eggyé a faluval. Az egyszerűség kedvéért a három legnagyobb színtér programját az alábbi képen lehet átfésülni:

double rise

A nagyszínpadról tudni kell, hogy 7-800 méterre lesz a faluközponttól Torockószentgyörgy irányában, a háttérben a Székelykő csodálatos látványával. Lesznek közönségtalálkozók is, így a fesztiválozók találkozhatnak kedvenceikkel. A szombati nap különlegessége, hogy mind olyan fellépők lesznek, akik még nem koncerteztek Erdélyben. A kisszínpad a központi csorgó melletti iskolaudvaron található majd, a Folkudvar pedig a közösségi helyszínként bejáratott Tóbiás ház udvarán.

  • A Folkudvarról külön beszélt Vajas Albert, a Tokos zenekar tagja, aki elmondta, hogy a hagyományőrzést igyekeznek minél színesebb és izgalmasabb műsorpalettával űzni. Nem csak száraz népzenélésre gondoltak ám, ugyanis az autentikus előadók mellett olyanok is fellépnek, akik népzenei feldolgozásokat visznek Torockóra, amolyan „komercebb” népi muzsikákat. Külön figyelmet fektettek arra, hogy olyan erdélyi zenekarokat is elhívjanak, akik még annyira nem ismertek. A koncertek mellett oktatás is lesz: kézműves foglalkozások, gyerektáncházak, és természetesen hajnalig tartó táncházas mulatozások, ahonnan nem maradhat ki a pálinka sem.
  • Fontos szerepet kap a Márton Áron Agóra nevezetű helyszín is, (ami a Duna-házban kap otthont) ahol minden nap három idősávban folynak majd a programok, ezek különböző témákat ölelnek fel. Igaz, Torockó unitárius település, a szervezők mégis tiszteletüket szeretnék adni a 120 éve született püspök előtt, ezért keresztelték így a helyet. És akkor a kínálat:

A. A budapesti ’56-os forradalom emlékéve:

1.nap: Az 1956-os forradalom és az ifjúság

2.nap: Az 1956-os forradalom és a nemzetközi viszonyok

3.nap: 1956 és Erdély

B. Fiatalok oktatása

1.nap: A szórványkollégiumokról tart előadást Bánffy Farkas

2.nap: 2016 a Kárpát-medencei fiatal vállalkozók éve

3.nap: Bank- és pénzügy – workshopok

C. A zenekar frontembereivel interaktív találkozók

  • Az irodalom kedvelőinek külön ajánljuk a Költőfészek elnevezésű színteret, ahol az irodalmat amolyan fesztivál köntösbe szeretnék bújtatni a szervezők. Itt lehet majd szurkolni a kedvenc slammereinknek is, mert nagyhírű bajnokságot is szerveznek. Színházi produkciókból sem lesz hiány, elsősorban kolozsvári társulatok darabjait lehet majd megtekinteni. Érdekesség továbbá, hogy a színház az utcára is kivonul. Sosem tudhatjuk, bármikor belekeveredhetünk egy villámprodukcióba, szóval nem megijedni, hanem élvezni és szeretni!! 🙂 A szervezők külön kiemelték, hogy TOVÁBBRA IS SZERETETTEL VÁRJÁK AZ OLYAN PRODUKCIÓK JELENTKEZÉSÉT, AKIK UTCAZENÉVEL, VAGY RÖVID (UTCAI) PERFORMANSZOKKAL SZERETNÉK SZÓRAKOZTATNI A FESZTIVÁLOZÓKAT! Ezt megtehetik a fesztivál Facebook oldalán.
  • Az egyházi és régi zene, valamint a klasszikus műfajok kedvelői számára külön helyszínt biztosítanak. A templomi tér egyelőre még nem biztos, ugyanis azon a hétvégén lesz a konfirmálás. Ha nem sikerül egyeztetni az egyházzal, más helyet keresnek, erről majd időben értesítik a közérdeműt.
  • Külön sátrakat állítanak filmvetítésekre, ahol szakértők kiértékelései követik azokat, ugyanakkor a foci-drukkerek sem bánkódhatnak: az EB meccseket is közvetítik, sőt, csocsózhatnak is az arra járók.
  • Aki kedvet kap egy kis mozgásra, ingyenesen részt vehet a Székelykő meghódításában, de akár befizethet raftingolásra és sárkányrepülésre is.

A kisgyerekek számára külön fesztiválovit alakítanak ki a szervezők, ami este 10-ig üzemel majd. Itt az apróságokra külön szakemberek vigyáznak majd, akik szórakoztató és oktató játékokkal foglalják le őket. A szülők így nyugodtan hátra hagyhatják porontyaikat, és szabadon válogathatnak a fenti kínálatból.

Aki pedig mindeddig azon idegeskedett, hogy a koncertek után vége a banzájnak, az megnyugodhat: a Party sátorban és a Folkudvarban hajnalig tartó hepajt ígérnek, csak mindenki bírja szusszal.

Mivel lehet eljutni?

Kolozsvárról és Marosvásárhelyről is indítanak buszjáratokat, egészen éjjel 2-ig.

Hol lehet aludni?

Külön kempinget alakítanak ki a szervezők, ehhez a belépőt a jeggyel/bérlettel együtt kell vásárolni. Újságírói kérdés nyomán ezentúl arra is figyelnek majd, hogy csendesebb sarkot és avval ellentétben úgynevezett „69-es” sarkot is kialakítsanak, hogy a résztvevők ne zavarják egymás pihenését. Akik kényelmesebb környezetben szeretnének pihenni, azok bérelhetnek lakókocsikat, vagy felkereshetnek helybélieket, hátha elszállásolják őket a fesztivál ideje alatt.

Mit lehet enni?

A faluban különböző kereskedők gondoskodnak az étkeztetésről, azonban a szervezők szeretnék, ha nagy hangsúlyt kapnának itt a helybéliek, a maguk somodi kalácsával, és tordai pecsenyéjével, így mindenkit arra bíztatnak, hogy elsősorban a helybéli jellegzetességeket keressék és fogyasszák.

A bérletek ára kempinggel együtt 149 RON, (kemping nélkül 129) egészen június 29-ig. Helyszínen is lehet jegyet váltani, mindezeket majd karszalagokra váltják.

Jegyek a KMDSZ irodában kaphatóak, valamint a www.doublerise.ro weboldalon.

 

Jegyet lehet szelfivel is nyerni. Mi is csináltunk a Perspisekkel. :D

Jegyet lehet szelfivel is nyerni. Mi is csináltunk a Perspisekkel. 😀

Hozzászólások