Gamernek vagy e-sportolónak lenni¬ egyre kifizetődőbb, mivel a videó­játékok világszerte óriási népszerűségnek örvendenek. Leghamarabb Dél-Koreában váltak ismertté a kilencvenes évek végén, nem sokkal később átterjedtek az európai és az amerikai kontinensre is. Manapság rengeteg pénzt lehet belőlük keresni, ami viszont nem kis melóval jár, nekem például sosem fordult meg a fejemben, hogy komolyabban foglalkozzak ezzel, mivel képtelen lennék napi nyolc vagy akár tizenkét órát ülni a konzol vagy a gép előtt, ugyanis a profik nem sajnálnak ennyi időt játékkal tölteni.

Az e-sportot világszerte elismerik hivatalos sportágként, a tavalyi Ázsia Játékokon több versenyszámban is összemérhették erejüket a kontinens legjobbjai, ebből kiindulva talán az is elképzelhető, hogy a LoL (League of Legends) vagy a Fortnite nevű játékok közül valamelyik a közeljövőben az olimpia programjába is bekerül. Sokan fogadásokat is kötnek a meccsekre, emiatt egyes helyeken többen követik a népszerű videójátékok eseményeit, mint a labdarúgó-mérkőzéseket.

Nem kell a világ élvonalához tartozni ahhoz, hogy valaki sokat keressen a játékkal. Nemcsak versenyzéssel, hanem streameléssel, vagyis saját meccseik közvetítésével is nagy összegeket zsebelhetnek be az ezzel foglalkozók. Vannak persze olyanok is, akik a kettőt egyszerre csinálják. A hobbijátékosok gyakran néznek közvetítéseket, amivel növelik a gamerek népszerűségét, meg persze a bevételüket is. Ha csak a versenyek pénzdíjait meg a kluboktól kapott fizetéseket nézzük, akár havi több százezer dollárt is megkereshetnek a legjobbak. Nem meglepő, hogy a videójáték már nagyobb üzlet, mint a mozi – írja cikkében a Player.hu.

A látszat ellenére profi e-sportolónak lenni nem feltétlenül könnyű, a mentális felkészültség épp annyira fontos, mint bármelyik más sportágban. Amíg csak hobbiból játszik az ember, addig nem viseli meg annyira, ha nem úgy teljesít, ahogyan szeretné, de ha a legjobbak közt akarja megállni a helyét, a rosszabb eredmények negatív hatással lehetnek rá. Aki nem tudja elég jól kezelni a kudarcot, nem mond le bizonyos dolgokról a több gyakorlás érdekében vagy hosszú távon nincs benne elég kitartás, az nehezen lehet sikeres. Célszerű ezt is, a többi sporthoz hasonlóan igazán fiatalon elkezdeni, mert akkor van reális esély arra, hogy egy komolyabb e-sportcsapat felfedezze a tehetséges játékosokat. A szerencsések korán megalapozhatják jövőjüket, húszéves korukra pedig egyesek legendává válhatnak az általuk űzött játékban. Aki hajlandó szinte minden idejét ennek a tevékenységnek szentelni, az élet meghatározó dolgait is háttérbe szorítva, az kétségkívül megérdemli a sikert. Azt viszont számításba kell venni, hogy a világ gyorsan fejlődik és változik, a legtöbb játék előbb-utóbb elveszíti a népszerűségét, és jönnek újak helyettük, ezért a végtelenségig valószínűleg nem tudnak majd megélni az e-sportolók fénykorukban szerzett vagyonukból.

Hozzászólások