…ez nem más, mint a Ryan közlegény megmentése. A második világháború idején, pontosabban a normandiai partraszállás napjától kezdődően a Niland család tragikus történetéről szól, miszerint a négy szolgáló fivér közül hárman elestek egy héten belül, a negyedik fivért, Ryan-t pedig ki akarják menteni, hogy bár ő túlélje a háborút. A történetet Steven Spielberg rendezte, valós eseményeken alapul.

 A nyitójelenetben egy amerikai katonai temetőben vagyunk, ahol egy idős férfi sétál a családjával, majd egy sírkövet meglátva térdre borul, és sírni kezd. Ezután mintegy visszaemlékezésképpen a D-napon (1944. június 6.) találjuk magunkat, ahol egy hajó legénységét láthatjuk közeledni a partvonal felé. A film nagyon pontosan visszaadja az ottani helyzetet, ahogy kinyílik a hajó ajtaja, a német géppuskák csak úgy aratják az amerikai katonákat: repülő végta­gok, égő emberek, a víz felszínén lebegő holttestek. Kis csapatuk Miller százados (Tom Hanks) vezetésével sikeresen beveszi a partvonalat, és utána kapják meg újabb feladatukat, hogy hozzák haza a frontvonalon túl harcoló Ryan közlegényt. Sok megpróbáltatás és vérfürdő után sikerül megtalálniuk, és kimenteniük a katonát, viszont ez sok bajtársuk életébe kerül. De vajon megérte-e vállalni a kockázatot, veszélyeztetni a katonák életét egyetlen ember megmentéséért? Akarja-e Ryan, hogy érte menjenek, hogy megmentsék? Válaszokat a film végén találunk.

Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy mind látványi, mind történelmi szempontból akad hiba Spielberg filmjében. Például az említett partraszállásos nyitásban, ahol az egyik katonát eltalálják, és eléggé látszik a színész nyakánál a műmellkas eldolgozatlan vége. Vagy a végső csatánál, ahol Jackson (Barry Pepper) mesterlövészként egy templom harangtornyából szedi le a németeket, az alapból öt golyót tartalmazó puskájával kilenc-tíz alkalommal is, újratöltés nélkül.

Ezzel együtt a filmművészet egyik alapműveként tartják számon. Erőteljes a film első félórája, ahol a néző igazán Omaha partjainál érezheti magát. Az effektek egyszerűen szemkápráztatóak, a hangok a sok történésznek és fegyverszakértőnek köszönhetően olyanok, mintha akkor és ott lennénk a partvonalon a németek golyózáporában, holttestek között kúszva, némi fedezéket keresve, és várva, hogy mikor robban a lábunknál egy tüzérségi rakéta. Itt gondolkodunk el, hiszen látjuk, hogy mennyi és mekkora szörnyűségre képes egy ember a másik ellen, ha az életéről van szó. A színészekkel sincs probléma, az akkoriban díjhalmozó Tom Hanks könnyedén játssza el a meggyötört parancsnokot, Ryan-t Matt Damon alakítja, aki a film kiadása előtt került a köztudatba. Az ő játéka egyszerű, nem is az a kiemelkedő, de nem sorolható a rossz alkotásai közé sem.

Ha az ember nem történész vagy rendező, a Ryan közlegény megmentése nagyon jó választás, persze ha van időnk kattogni az emberi kegyetlenségen s a háború szörnyűségein.

To start with, you want the knockout post to ensure that the online essay supplier is licensed.

You will find many to choose from online, however you will find that

This can allow you to figure out the areas of the newspaper that you will

It is also important https://www.affordable-papers.net/ to have the ability to follow along.

need to check into.

many have low excellent writing.

Hozzászólások