Amikor az év vége felé közeledünk, néha meg-megállunk és elgondolkodunk azon, hogy miket is adott ez az esztendő számunkra, miket tettünk, esetleg miket nem tettünk. December környékén mérlegeljük kimondott szavainkat, meg nem értett tetteinket, viselkedésünket, és próbálunk javítani a helyzeten, ha valahol hiányosságot vagy korrigálnivalót érzünk. Nemcsak azért, mert közeledik a karácsony, hanem mert az év vége is egyre sebesebben száguld felénk. Legalábbis ez így volt az eddigi, 2020-as esztendőig.

Ebben az évben a koronavírus okozta karantén ideje alatt ugyanis nem csak a lakásunk minden szegletét tudtuk apró részletről részletre átfésülni, átrendezni, hanem lehetőségünk volt magunkba szállni és rendszerezni gondolatainkat, érzéseinket még jóval az év vége előtt. Akkor viszont még senki nem gondolta, hogy ennyire megváltozik a világ. Úgy tűnt, pár hónap és vége ennek az egész vírushelyzetnek. Nem igazán hittük, hogy huzamosabb ideig eltarthat és hogy lassan normalitásként fogjuk fel. Hogy az ölelés, a kézfogás kiváltság lesz, hogy az lesz a normális, ha maszkot viselsz, és megbámulnak az utcán, ha nem teszed. Arra sem számítottunk egy évvel ezelőtt, hogy az év végi bulik, ünneplések kérdésesek lesznek, vagy szűkebb körben tartandók a járvány terjedése miatt.

Azonban ennek az évnek is a végét járjuk, bármennyire hihetetlen. A rengeteg elmaradt és elnapolt esemény miatt és a sok új szabály bevezetésével úgy érezzük, pontosan erre van szükségünk: hogy vége legyen ennek az évnek, és reményekkel teli, biztató kezdet fogadjon minket. A járványra és terjedésére azonban nem lehet kihatásunk, azt nem befolyásolhatjuk. Így tehát nem is tudhatjuk, hogy milyen irányba tart ez az egész. A felfogásunkra, mentalitásunkra és saját életünk irányára viszont hatással tudunk és kell lennünk. És jöhetne most a szokásos „új év, új én” kifejezés, de nem kell így felfogni. Csupán próbáljuk meg a jövőben (is) a legjobbat kihozni az adott helyzetekből és a jelenleg is tartó járványhelyzetből, aztán reménykedjünk, hogy valami jó sül ki belőle.

Hozzászólások