Az egyetemista az értelmiségiek családjába tartozó állatfaj része, még nem kifejlett egyed. Ez az állapot három évtől akár hat évig is eltarthat. Táplálkozását tekintve mindenevő, leggyakrabban zacskós levest, shawarma-t, de végszükség esetén mindent elfogyaszt, amit a hűtőben talál, (még akkor is, ha az a valami már mászik.) Alapvetően nokturnális állatfaj, leggyakoribb előfordulási helye a kávézó és a kocsma. Legkönnyebben arról ismerhető fel, hogy egy több mint 7 lejes sör mellett panaszkodik arról, hogy nincs pénze és nincs ideje. Párválasztási szokásaikat tekintve igen furcsák és különbözőek: akadnak monogám, sorozatmonogám típusok, de olyanok is, akik teljesen alkalmatlanok a párkapcsolatra. Ezen egyedek célja – ellentétben a többi élőlénnyel – nem a szaporodás, hanem annak elkerülése. Ők leginkább a diszkóban keresnek alkalmi partnert.

Ennek is számtalan válfaja van, a következő csak egy típus, az ún. homo cocalaricus. A hím a párzási időszakban különös külső jegyeket ölt magára. Köldökig kigombolt ingből kivillanó szőrös mellkas, zselétől csillogó haj, a mesterséges feromonként ható pacsuliszag, illetve a nyakában lógó aranylánc vastagsága jelzi a falkahierarchiában elfoglalt helyét. Így indul el frisshús-nézőbe, ismert találkozási helyük a Bulgi-buli. A már kifejlett hím egyed körülnéz a diszkósztyeppén, kiválasztja az ízlésének leginkább megfelelő nőstényt, magába önt egy-két bátorságot, és megközelíti a prédát. Előadja a fajra jellemző párzási táncot: testtartása merev, tánc közben is alig változtatja helyét a térben, leginkább csak ritmusra rángatózik, és próbál szemkontaktust teremteni. Ha a nőstény két másodpercnél tovább viszonozza ezt, gyakorlatilag már nyert ügye van. Azonban valószínűtlen, hogy rögtön az első egyednél szerencséje legyen, de a nagy számok törvénye alapján szinte biztos, hogy pozitív végkifejlete lesz a párzási akciónak, ha elég kitartó a hím. Azok az igazán sikeres egyedek, akik nem foglalkoznak az elutasítás megalázó aspektusával.

Hogy mi alapján fogadják vagy utasítják el a közeledését, a hímek máig sem tudják. A siker viszont több tényezőtől is függ, a legdominánsabb elemek egyike a nőstény alkoholszintje, a kiválasztott egyed és barátai számára közvetlenül eljuttatott rövidek nagyban növelik a hím esélyeit. A tét azonban nem kicsi: az egy nőstény megszerzésébe ölt energia egyenesen arányos a sikertelen vadászat egón ejtette sebek intenzitásával.

fotó: unsplash-logokevin laminto

Hozzászólások