Már több mint négy éve meghonosodott Kolozsváron az alternatív személyszállítás (Clever taxi, Uber, Bolt). Bár küzdelmes évek voltak ezek, mára valamelyest sikerült rendezni a viszonyokat a különféle személyautós szállítási szolgáltatók között.

A „ridesharing” (autómegosztó, telekocsi) szolgáltatásokat nyújtó alternatív cégek leginkább kedvező árérték-arányukkal nyerték meg maguknak a felhasználókat. Az alkalmazásokon keresztül a nap bármelyik időszakában igénybe vehető a szolgáltatás. Vitathatatlan előnye: nem áll fenn a veszély, hogy egy „dészkurköréc” taxis városnéző túrát tart a mi pénztárcánkra, alaposan felduzzasztva az amúgy is magas fuvardíjat. Az alkalmazások segítségével nyomon követhetjük, hogy éppen merre jár az autó, ami értünk jön, vagy esetleg milyen útvonalon kellene haladnia a sofőrnek, hogy az előre megadott összegnél ne legyen több a fuvar díja. A fizetési rendszer is sokkal átláthatóbb, mint a hagyományos taxiknál, kártyával és készpénzzel is lehet fizetni. A sofőrök nem várják el a borravalót, mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy az adott szolgáltatás megérdemel-e egy kis bónuszt.

Sokat segíthet mondjuk családanyáknak, akiknek nincs idejük elmenni gyermekükért az iskolába, vagy csak a magánórára szeretnék biztonságosan eljuttatni, majd onnan hazahozatni a gyereket. Mindezt egy applikáció segítségével kivitelezhetik.

A konkurencia természetesen ezek között a cégek között sem marad el. Egyes statisztikák szerint az Über csaknem 50%- ot veszített kolozsvári felhasználói közül a népszerűbb Bolt javára. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy az amerikai vállalatnak már nem éri meg fenntartani irodáját Kolozsváron, így tavaly be is zárta kapuit mind az ügyfelek, mind az alkalmi sofőrök előtt. Aki bármilyen észrevételt tenne, annak online van erre lehetősége.

Mennyit lehet keresni alkalmi sofőrként? Ez igen változó, és nem lehet általánosítani. Vannak jobb napok, esetleg olyan események, amelyek jelentősen növelik a forgalmat, de átlagban elmondható, hogy a romániai átlagbér nettóját lazán meg lehet vele keresni. A tavaly ősszel elfogadott, novembertől hatályos új „ridesharing” törvény szerint az alkalmi vagy akár főállású fuvarosoknak kötelező autójukat taxikhoz hasonlóan matricákkal ellátni, személyszállítási engedélyt beszerezni, utasbiztosítást kötni. Február elsejétől pedig minden alternatív szállítást végző autóban, ahol lehet készpénzzel fizetni, kötelező lesz az online pénztárgép.

kiemelt kép: unsplash-logo
Fikri Rasyid

Hozzászólások