A kolozsvári diákélet velejárója az éhezés, amire legtöbbször a megoldás a rendelés, hiszen a lusta diáknak nincs mindig kedve elmenni a boltba. Tekintve, hogy a kincses város kincse mára már abból áll, hogy nagyon drága minden, ezért sokszor többet is elköltünk a rendelésekre, mint amennyit kellene.

A cikkben összehasonlítjuk a két legnagyobb futárcég szolgáltatásait és árait, lássuk, hol kell kevesebb pénzt „kidobni” a láthatatlan költségekre, amelyek abból állnak, hogy a termék árának akár a másfélszeresét ki kell fizetnünk csak azért, mert házhoz rendeltünk. 

A versenyzők

A Tazz (amely az eMAG ételfutár-alkalmazása) és a Glovo (amely „felfalta” a Foodpandát, miután azt a tulajdonosai eladták) kerül szemügyre. Ezek Kolozsvár legjei a futárkodás szempontjából. A Glovóról mindenképp fontos megjegyezni, hogy 2020-ra megötszörözte a bevételét az előző évhez képest. Vele szemben a Tazz 2020-ra tízszeresére nőtt 2019-hez képest, és hétszer többet keresett, mint egy évvel korábban – minden bizonnyal a világjárvány is hozzájárult ehhez a fejlődéshez. 

Ezek mellett jelen van még a Bolt Food, ami bár kisebb, de szintén több mint 50 százalékos növekedéssel dicsekedhet a fentebb említett időszakan. A Bolt Food kínálata azonban eltér kissé az előző két alkalmazástól, és van még hová felzárkóznia. Ennél pedig még kisebb a Bringo, amelyen keresztül csak bevásárolhatunk. A többi cég pedig mind kivonult Kolozsvár vad gyorskajadzsungeléből, ilyen volt a Takeaway, az Uber Eats és a Foodpanda.

Mérkőzés a pénztárca és a rendelés között

Mindkét alkalmazásban kiválasztottam a McDonalds McChicken maxi menüjét, ami 30,10 lejbe kerül. A Glovo 10 lejért hozza el nekem, erre pedig rászámol 1 lej kezelési költséget. A Tazz is hasonlóképp jár el a kezelési költséggel, és mivel a rendelésem nem éri el a 40 lej minimumot, még 6 lej pluszköltséget számol fel az előbbi, az utóbbinál pedig figyelmeztetés nélkül a házhoz szállítás összege 15,50 lej lesz. Ezzel pedig a Glovo végösszege 47,10, míg a Tazzé 46,60 lej lesz.

Amennyiben veszem a fáradságot, hogy elsétáljak én a Mekibe, akkor csak 27.70 lejembe fog kerülni az étkezés. Tehát azért, hogy ezt elhozzák nekem haza, szinte a kétszeresét kell kifizetnem úgy, hogy a haza rendelt menü már önmagában 2,40 lejjel drágább. 

Ezt a taktikát – tehát a házhoz rendeléses pluszt – máshol is alkalmazzák, leginkább a Madónál tűnt fel. A burgermenüjük 20,29 lejbe kerül, amennyiben helyben vásároljuk, a Tazzon és a Glovón pedig 32 lejbe, ami egy ideje nagylelkűen le van árazva 22,39 lejre (ez esetben a Tazznál 7,5 lej a szállítás, a Glovónál pedig 9 lej.) Ezt persze más termékeikkel is elművelik. Ami viszont nagyon humoros, hogy a Madónál lehet rendelni a saját weboldalukon is, ahol pedig a bolti áron számlázzák a kaját. 

Abban az esetben, ha hiányzik valami a rendelésből, azt bármikor lehet jelenteni a segítőkész ügyfélszolgálatosoknak, akik a hiányzó termékek árát vagy csak náluk felhasználható utalvánnyal térítik meg, vagy, ha mindenképp a költség visszatérítéséhez ragaszkodik a vásárló, akkor egy hét alatt visszakapja az összeget. Az utóbbi opciót azonban nem igazán szeretik híresztelni. 

Összegzésként, nagyon könnyen becsapódhatunk ilyen jellegű rendelés esetén, és rengeteg pénzt kifizethetünk, mit sem sejtve. Lehetőségként még van a Bolt Food, ahol a szállítási költségeket a távolság alapján számolják. Továbbá számos kedvezmény van sok étteremben, valamivel reálisabb árakkal dolgoznak. De a legbiztosabb még mindig az, ha nagy bevásárlást tartunk, és mi magunk készítjük el a kaját, akármennyire lusták is legyünk. Vagy, ha minden kötél szakad, sétáljunk el a legközelebbi gyorsétteremig, a séta segít leadni utána a fölösleges kalóriákat.

 

Kép forrása: YouTube/Marius Mariusică

Hozzászólások