Egy plenáris előadástömb, majd négy párhuzamos szekcióelőadás keretein belül valósult meg az “Álmodj. Vállald. Vállalkozz!” címszavakkal fémjelzett Erdélyi Fiatal Közgazdászok és Vállalkozók találkozója március 28.-án a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar épületében.

A RIF szervezésének köszönhetően összesen 20 előadóval, illetve 200 feletti létszámmal büszkélkedhetett az esemény. A köszöntők után a Prezi társalapítóját, Somlai Fischer Ádámot hallgathatták a résztvevők. Szerinte a technika fejlődésével már nem az adatok megjegyzésére van igény, mivel tárolóhely van elég, hanem ezeknek kreatív felmutatására. És ha teret, illetve a kívánt információt összerakja az ember, ezt el is éri. Ezért, egy egyszemélyes projektből, 2008-ban berobbant a piacra a Powerpoint mai legnagyobb riválisa, a Prezi.

Az előadást Andrásy Boglárka, a Bosch HR menedzseráével folytatott beszélgetés követte, aki taglalta az igazi vezér jellemzőit. Legyen ez management, ahogy régen használták, vagy az aktualizált nevű leadership, mindenesetre a vezetői stratégia kulcsa, illetve első lépése az önfejlesztés. Ezen kívül az alárendelt csapattagok személyisége, a leader karizmája, önismerete, flexibilitása és ezek tudatos követése is a prioritási listán vannak. A jó vezér tudja, hogy személyiség szempontjából, vegyes csapatra van szüksége, aminek tagjai ismerik a céljaikat.

ef 1

Andrásy Boglárka


A következő előadó, Dr. Kádár Magor, az érzékszervi, konkrétabban a szagmárkázásról fejtette ki gondolatait. Ha először triviális témának tűnhet, akkor is egy márka akkor lesz igazán jó, ha a fogyasztó minden érzékszervét befolyásolja és az audio-vizuális stimuláció után, igazából mellett, az illatok érzékeltetése is egy hasznos eszköz a potenciális kliensek bevonzásához. Ugyanis egy pozitív élményt felidéző illat, legyen az egy édes, vaníliás, vagy egy könnyedebb lime szag, az átlagembert arra ösztönzi, hogy többet maradjon bent abban a bizonyos boltban, irodában, ami több lehetőséget ad az alkalmazottak általi meggyőzésre. Ezen észrevételeket már az erdélyi cégek is gyakorlatba fektetik, vagy elismerésük végett, vagy mert a konkurencia is ezt csinálja.

A kávészünetet után, a közönség  a stratégia alkalmazásáról  hallhatott a kommunikációban, Kosza Aliz, stratégia tanácsadó jóvoltából. Mindezt a belső és a külső kommunikáció (PR) viszonylatában is egyaránt. Hiszen egy cég sikeréhez már a kezdetektől szükség van az arculatra, meghatározott célokra és egy jövőképre, ami alapján ajánlott felépíteni a kommunikációs stratégiákat. Továbbá, iparágtól függően, ezeket igazítani kell a fogyasztó érzelmeivel, tudatalattijával, illetve a motivációjával a termékkel történő kapcsolatba lépésének pillanatakor. Ugyanígy a brand elemeit könnyen azonosíthatóvá kell tenni a vállalkozás nyújtotta termékkel, szolgáltatással.

A plenáris előadástömböt Sas István, reklámpszihológus, médiaszakértő zárta a történetmeséléssel, aminek ott a helye előadásokkor, PR stratégia részeként, márka meghatározásakor, vagy a közösségi médiában. Szóval a storynak erős branding ereje is van, ha ez a cég számára fontos, és ezt el is meséli saját szavaival, majd a megfelelő közegben megosztja . Azonban ha már nincs mit mesélni, gyártani is lehet a croudsourcing segítségével. Ilyen, és hasonló újkeletű módszerek miatt, a (hagyományos) reklám már csak a tartalommarketing árnyékában van, és ezért a közösségi média hihetősége is veszélyeztetve van már.

ef 2

Sas István


Az egységesített bemutatók után egyidejűleg zajlottak előadások a Digitális Marketing, Leadership, New Generation, illetve Üzleti Protokoll szekciók keretein belül. Az elsőben szó volt a márkázott szórakoztatás rövid történetéről, mai felhasználásáról és formáiról (vizuális/szöveges megjelenítés), majd marketing tanácsadásról hangzottak el hasznos tippek. Végül az online marketinget elősegítő digitális eszközök (programok) is kaptak egy 40 perces szemlét, majd két kolozsvári hírportal, illetve a Mandiner.hu főszerkesztői kerekasztal beszélgetésben taglalták “termékeik” marketing lehetőségeit. Hiszen a sajtó egy látványos médium, de súlya és profitálhatósága ahhoz képest aránytalanul kicsi .

Hozzászólások