Nőnek lenni sosem volt egyszerű. Mióta világ a világ, egyéni és társadalmi problémákkal küzdöttünk, kisebb-nagyobb sikerrel. Tanulunk egymás hibáiból, trükköket és tippeket osztunk meg egymással, hiszen jobb, ha nem a saját bőrén tanul az ember.

Vigyáznunk kellett a fejünkre, az ártatlanságunkra, a nehezen kiharcolt szavazati jogunkra, és azt is megtanultuk, nem érdemes akárkitől ajándék almát elfogadni. Bár ez csak kis ízelítő, de itt van néhány javaslat, amiket ajánlott szem előtt tartani, ha már az ember XX kromoszómával születik.

Mielőtt kivasalod a hajad, mindig várd meg, hogy megszáradjon. A vizes haj hőkezelése roncsolja a haj szöveteit, nem érdemes kockáztatni. Ne böngészd a női bulvárlapokat, mert igencsak önbizalomromboló hatással lehetnek rád, ha fogyni, hízni, szem alatti karikákat eltüntetni szeretnél, vagy örök fiatal akarsz maradni, szakértőkkel beszélj, ne admin342-vel a noistart.hu oldalon. Ha buliban, a női mosdóban egy sorstársad a volt barátja miatt szomorkodik, azonnal, hezitálás nélkül szolidarizálj vele. És nyugodtan vedd meg az olcsóbb, kék borotvát.

Az életminőség fokozásának érdekében mindennap csinálj valamit, ami idegesítene egy 1950-es évekbeli konzervatív férfit, mondjuk pihenj, szórakozz, vegyél magadnak cipőt, rúzst, motort, vagy fejezd ki a véleményed a metamodernizmusról vagy a neoliberalizmusról, esetleg a divatról. Számolj le a sztereotípiákkal, szedj virágot, öltözz rózsaszínbe, szeresd azt, amit és akit akarsz. Úgy légy nő, ahogy vagy, ne úgy, ahogy mások mondják meg neked. Tégy hozzá a kollektív női élettapasztalat javításához, mondd meg ma valakinek, hogy tetszik a nyaklánca, a blúza, a táskája, a haja, bármije, nem vagyunk válogatósak, ha bókokról van szó.

Vigyázz magadra és másokra. Ha idegen országba költöznél, nézz utána, hogy jogod van-e hosszú távon ott lakni, átvinni a kedvenc borodat a határon, felsőoktatásban részt venni, dönteni a saját testedről. Már majdnem 970 millió nő él olyan helyen, ahol tilos az abortusz. Ilyen helyekre csak tüntetni járj. Légy türelmes, mindennek eljön az ideje, nem kell siettetni a nemi egyenlőséget, úgyis kiharcoltuk. Azt szokták mondani: ez már az.

Az olyan abszurd elvárások, mint a menstruációért járó betegszabadság, hogy női higiéniai termékek lehetnének a közvécékben, vagy hogy ugyanannyi munkáért ugyanannyi fizetés járjon, csupán önámítás, és a kilátástalanság érzéséhez vezethetnek, érdemes ezeket a gondolatokat elkerülni a nyugalmi állapotod megőrzésének érdekében. Magyarországon jelenleg átlagosan tizennyolc százalékkal keresnek kevesebbet a nők, harminccal, ha szellemi munkavégzésről van szó. Próbálj ez ellen felszólalni, hátha a lányod és a fiad ugyanannyit keresnek majd. Nőnek lenni sosem volt egyszerű, és talán sosem lesz az, de vannak pillanatok, amelyek elfeledtetik a nehézségeket. Próbálj ezeknek élni.

Hozzászólások