Január az egészséges életmódra vágyók hónapja. Sokan teljes erőbedobással, 110 százalékos elszántsággal próbálják megváltoztatni étkezési szokásaikat. Kukába kerülnek az ételkiszállító alkalmazások, megnövekedik a fitnesztermek bevétele. Nekünk pedig kiürül a pénztárcánk, mert a bioparadicsom drága, a vegán mandulatej szintén és edzőruhából is egy mérettel nagyobbat kell vásárolni. A legegészségesebb étrendeknek se szeri, se száma. Mégis mi szerint érdemes táplálkozni? Mi legyen a szénhidráttal és a zsírokkal? A jó hír, hogy már annyi divatdiéta létezik – nevezzük divatos életmódnak, mielőtt valaki megsértődik –, hogy kénye-kedve szerint válogathat az ember.

Vaj a reggeli kávéba, avagy a ketogén étrend

Tavaly a legnépszerűbb gyors fogyást ígérő diéta volt. Valójában az epilepsziás gyerekek kezelésére fejlesztették ki (1920). A keto lényege a magas zsírfogyasztás. Az előírás szerint nagyon kevés fehérjét szabad enni, a szénhidrátok létezéséről pedig érdemes megfeledkezni. Mivel a ketózó nagyrészt zsírt fogyaszt, a szervezetét arra kényszeríti, hogy szénhidrá­tok hiányában zsírokból fedezze az energiaigényét. Ki ne szeretné, ha fogyózás közben rengeteg baconnel, finom és különleges sajtokkal kényeztethetné magát. Még mogyoróvajas-csokis-banános szendvics is fogyasztható, csak kenyér nélkül, megfelelő cukorpótlóval.

Persze, most is érvényes: túl szép, hogy igaz legyen. Szintén a zsírfogyasztáson alapul a ketóhoz hasonló közelmúltban híres Atkins-diéta, amelyről azóta bebizonyosodott, hogy káros, mivel a drasztikus zsírfogyasztás szív- és keringési betegségeket okoz. Mellesleg megteremtője, Atkins is szívrohamban hunyt el.

Koplalás, avagy a szakaszos böjt

Az egyik leghíresebb diéták közé tartozik. Nagyon egyszerű megérteni a táplálkozási elvet. 24 órán belül meghatározott ideig böjtölni kell, az étkezési szakasz ideje is korlátozott. Több változata is létezik, a leghíresebb a 16/8-as módszer. Tehát 16 óra koplalás, 8 órás időablak az étkezésre. Ilyenkor valójában csak annyi történik, hogy kimarad a reggeli. Nem egy zseniális ötletről van szó, de jobban hangzik, ha böjtöl valaki, minthogy éhezteti magát. Szóval kevesebb kalória jut a szervezetbe, beindul a fogyás, mint minden fogyókúránál.

A csodamódszer is kínzó, ahogy a többi jóságot ígérő diéta is. Ha bizonyos ideig nem jut táplálék a szervezetbe, az dehidratáltsághoz is vezethet, hiszen az ételből nem jut extra folyadék a testbe. Az Intermittent Fasting idegességet okoz, az pedig senkinek sem jó. Az elfogyasztott tápanyagok befolyásolják a dopamin- vagy szerotoninszintet, ami fontos szerepet játszik a depresszió és a szorongás kialakulásában.

Visszatérés a kőkori étrendhez, avagy a paleolit életstílus

A paleo kiindulási pontja a civilizációs betegségek megszüntetése. Egyes kutatások szerint a neolitikus forradalom során az egyén nem tudott alkalmazkodni az új élelmiszerek bevezetéséhez, ezért degeneratív betegségek alakultak ki. Mivel nem tudunk sokat a pattintott kőkorszakban élő ember étkezési szokásairól, így a mai természeti népek életmódjáról készült tanulmányok segítségével határozták meg, mi fogyasztható. Gasztronómiai élményt nem érhet el a diétázó a paleóval. Gyümölcsök, néhány zöldségfajta (pl. répa, saláta, cukkini, édesburgonya), húsok, halak, magok, olívaolaj és gombák fogyaszthatók. Tilos gabonaféléket, hüvelyeseket, tejet és tejterméket, burgonyát, hozzáadott cukrot és készételt fogyasztani. A veszély ebben az esetben is fennáll. Dietetikusok és szakorvosok szerint nem szabad bizonyos élelmiszereket teljesen kiiktatni az étkezésekből, másokból pedig túlzottan sokat fogyasztani. Például a túlzott állati eredetű fehérjebevitel vesekárosodást, köszvényt okozhat.

Évekkel ezelőtt a 90 napos diéta volt a menő…

…amelynek követői szétválasztják a tápanyagokat fehérjenapra, zöldségnapra és szénhidrátnapra. Ma már nem sokan tudják, mit is jelent ez a fajta diéta.

Nem meglepő, hogy étkezési szokásaink is lehetnek divatosak. Érdekes, hogy újabban nem fogyókúráznak az emberek, hanem életmódot váltanak, legalábbis így kommunikálják a nagyvilággal, hogy szeretnének leadni néhány kilót. Diétázás után legtöbbször visszajön a leküzdött felesleg, ezért népszerűbb az életmódváltás megnevezés, hisz az garantálja a tartós eredményt.

Egyre többen úgy gondolják, hogy a változás csak szabályok betartásával valósítható meg. Emellett már annyira hozzászoktunk a legújabb trendek követéséhez, hogy törekszünk ezt az életünk minden egyes területére kiterjeszteni. Megéri?

Hozzászólások