A Friends című sorozatot fiatalabb fejjel is nagy élvezettel néztem. Nem értettem mindent, mégis viccesnek és érdekesnek tűnt. A hetedik évad egyik részében volt egy jelenet, ami nagyon megmaradt az emlékezetemben. Évek kellettek ahhoz, hogy igazán megértsem, mi is történt a vásznon. Az említett részben Ross próbálta megismertetni a fiával a hanukát. Feltevődött bennem a nagy kérdés: mi is az a hanuka?

Az emberek többsége erre a kérdésre azt válaszolná, hogy a karácsonyhoz hasonlítható, ez a zsidó ünnep. Az igazság viszont, hogy sem tartalmilag, sem a szokásokat illetően, de még az időpont sem egyezik feltétlenül. Kezdetben fontos elmondani, hogy a felénk nem igazán ismert és használatos Gergely-naptár szerinti időmérés alapján határozható meg az ünnep dátuma. A héber naptár szerint mérik az időt, amely holdnaptár, azaz a hónapok a Hold ciklusaihoz igazodnak. A hanuka a fény ünnepe, és idén a kezdete december 10-re esett. A nyolcnapos ünnep során két csodára emlékeznek vissza. Az első a zsidó népet elnyomó szíriai görögök kiűzése Jeruzsálemből, amelynél fontos megemlíteni, hogy nagyon erős jelképpel is rendelkezik, hiszen a makkabeusok kis serege legyőzte az elnyomó szíriai görögöket, vagyis a fizikai erőt felülmúlta a belső tartás, a spiritualitás. A második pedig az egyik legrégebbi zsidó szimbólumhoz köthető, a menórához, vagyis a hétágú gyertyatartóhoz, amely kezdetben olajlámpás volt. Egy adag olaj, amely csak egy estére lett volna elég, nyolc napon keresztül égett. A fény csodája ez, hiszen még egy kis gyertya is képes elüldözni a nagy sötétséget. A nyolc nap alatt minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg, ezzel azt példázva, hogy mindig haladni kell előre. A menóra pedig csak szimbólumként van jelen, hiszen ma már kilencágú gyertyatartót használnak. A középső gyertya arra szolgál, hogy ezzel gyújtsák meg a további nyolcat.

Az ünnephez egy közkedvelt játék is tartozik, a trenderli, egy négyoldalú pörgettyű, aminek minden oldalán egy-egy héber betű található. Ezek rövidítések, melyekből az jön ki, hogy „nagy csoda történt ott”. Az ott természetesen Izraelre utal. A játék eredete pedig ugyancsak a szíriai görög elnyomás idejére tehető, amikor is tiltották a Tóra olvasását, tanulmányozását, így amikor a diákok leültek együtt tanulni, akkor vitték magukkal a pörgettyűket is, hogy úgy tűnjön, emiatt gyűltek össze. Az ünnep alkalmával a nyolc napig égő olaj csodájára emlékezve kedveltté váltak az olajban sütött ételek, mint például a látke. Ez az étel reszelt krumpli, hagyma, tojás, liszt és só keveréke, amelyet korong alakban sütnek ki. A másik közkedvelt hanukai étel pedig a fánk, ami minden formájában és alakjában tökéletes. A gyerekek természetesen itt is számíthatnak ajándékokra és a nyolc nap alatt rengeteg programra.

S ha már itt a karácsony, jó ha megemlítjük, hogy ekkora ünnepet nehéz kikerülni, nem ünnepelni. A zsidó vallás gyakorlóinak nincs megtiltva, hogy részt vegyenek világi ünnepeken. Karácsonykor ők is a csodákban, a családdal való együttlétben és a fényekben lehetnek együtt. Továbbá ők sem zárkóznak el az érdeklődők elől, sőt a menóra meggyújtása olyan helyen szokott történni, ahol többen is megcsodálhatják, részt vehetnek a hanukai csodákban. Azt hiszem, igen kevés dolgot szabhatunk meg a ma emberének, de miért is tennénk, ha éppen ilyen jó dolgokról, jó ételekről és jó hangulatról van szó.

Hozzászólások