Az V. Problema Solvenda Romá­nia verseny megszervezése nem éppen olyanra sikeredett, mint amilyennek azt elterveztük. Normális körülmények között élőben találkoztunk volna a versenyzőkkel, de a koronavírus ebbe is beleszólt. Mi, szervezőkként viszont nem engedtük meg neki, hogy felülkerekedjen rajtunk! Na de mi is az a Problema Solvenda?

Középiskolásoknak szóló esetmegoldó versenyről van szó. A diákok háromfős csapatokban egy történelmi döntési helyzetet dolgoznak fel. A verseny ideális esetben úgy fest, hogy az online fordulóban a diákok kapnak esetet és esszét írnak. A legjobb csapatok továbbjutnak az elődöntőbe és onnan már csak egy lépés a döntő, ahova a legjobb négy csapat juthat be és küzdhet meg a fődíjért és további értékes nyereményekért.

Mire van szükség ahhoz, hogy Zoom felületen tartsuk meg az amúgy 50 fős rendezvényt? Először is kitartásra. A szükségállapot beköszöntével elkezdtük kidolgozni az online versenyhez szükséges tervet. Egy valamit végig tudtunk: nem szeretnénk végleg lemondani a versenyről. Január óta dolgoztunk a részleteken, a versenyt a sajátunknak éreztük, és mindenképpen meg akartuk tartani, vagy így, vagy úgy. Utólag azt mondhatom, hogy megérte küzdeni érte, hiszen remekül éreztük magunkat, sokat nevettünk a szervezés közben, és lehetőségünk nyílt kicsit jobban megismerni egymást. Persze nem mondhatom el, hogy nem akadtak stresszesebb, feszültebb helyzetek, de egy verseny megszervezése ezzel jár, kérdezzétek meg a főszervezőt, Zsuzsit! Ő biztosan tudna mesélni erről, hiszen amellett, hogy végig mindent kézben tartott, még ránk, kezdő szervezőkre is odafigyelt és igazgatta a munkánkat. Még a fordítást is sikerült megoldanunk, amire azért volt szükség, mert a megmérettetésre román és magyar anyanyelvű diákok egyaránt jelentkezhettek, sőt, ettől csak színesebb a verseny. Azt bizonyára más sem tudta, hogy a Zoomnak van fordító opciója is. Miután rengeteget törtük a fejünket, hogy hogyan oldhatnánk meg a problémát, külső segítséget kaptunk (ami annyiban merült ki, hogy „keress rá a Google-on”) és a főszervezőnk így bukkant rá erre a lehetőségre.

Szóval, miután minden váratlan akadályon átjutottunk, pénteken megtartottuk az elődöntőt és a döntőt is. A versenyzőkkel csak képkockákon keresztül találkozhattunk, de így is megvolt a versenyszellem és a hangulata az egésznek. Egész nap a gép előtt ültünk és minden erőnkkel azon voltunk, hogy semmi ne süljön el balul. Végül is minden rendben lezajlott és a versenyzők is hálásak voltak, amiért jelen körülmények között sem mondtunk le a hagyományról.

Azt hiszem, mindannyiunk nevében kijelenthetem, hogy óriási kihívás volt így levezényelni a középiskolásoknak szóló versenyt, de az tuti, hogy örök élmény marad. Köszönjük a résztvevőknek, a zsűrinek, a tolmácsnak, a támogatóknak és persze a Zoomnak. Vagány vagy, Zoom!

Hozzászólások