Lányként a napjaim fontos része az, amikor a több percen át tartó ébredezés után megragadom a neszesszerem, és mindent bevetek, hogy az álmosság nyomait eltüntessem az arcomról. A körülbelül tizenöt perces rituálé után elégedetten nézek a tükörbe: na ez mindjárt más… Valóban más. De mi van, ha nemcsak a kinézetem, hanem a személyiségem is? Mit tesz velem a smink? És mit azzal, aki naponta több órán át sminkel?

A sminkelés története egy bármilyen kütyü történetéhez hasonlítható, egyszer feltalálták, azóta pedig napról napra jobbat és többet próbálnak kihozni belőle. Az ókorban Kleopátra mindössze szénnel erősítette szemöldökeit vagy szemhéjait, ma már a szemceruza és szemöldökfestés több száz fajtáját ismerjük és használjuk. Ami nem változott, az a smink célja: az arc tökéletesítése vagy legalábbis az erre való törekvés. Ám az ízlésesség határa könnyen túlléphető, és befolyással lehet ránk. Gondolok itt a napjainkban egyre inkább elterjedt tetovált szemöldökre, tusvonalra és szálas műszempillákra, de egy többréteges alapozó púder sem a természetesség hirdetője. Egy férfiszem ezeket simán elbírálja „műnek”, én pedig nőként egyre inkább azt érzem, hogy valóban túlzásokba esünk… kezdem látni a műviséget.

A cikkem elején beismertem: én is sminkelek, sőt az egyik szenvedélyem. Pontosan ezért , tisztában vagyok vele, hogy minél több szépséghibát fedek el, annál több bátorságot veszek magamhoz. Ha tökéletes sminkben jelenek meg valahol, kilencven százalékban egy sokkal magabiztosabb, bátrabb énem tör elő, hiszen tudom: kifogástalan a kinézetem. Úgy érzem, ezzel nincs is gond, amíg a smink nélküli alteregóm is képes néha felszínre törni és egy kis büszkeséget lopni a természetembe, nem csak abban az esetben, ha vegyszerekben pompázom. Na de mi van akkor, ha nem így történik, és egyre inkább ragaszkodni kezdek a magabiztossághoz, ami vagyonokat húzhat ki a zsebemből?

Ilyenkor aktuális, amit nehéz beismerni: jó úton haladunk a függőség irányába. Függeni kezdünk a tökéletesnek vélt megjelenéstől és a félelemtől, hogy smink nélkül kerüljünk emberek közé. Ahogy minden függőség pedig, ez is időről időre olyan dolgoktól foszt meg, mint: idő, pénz, egészség. Ami jó hír, hogy talán sokkal egyszerűbb lemondani róla, mint a legtöbb túlzásba vitt szenvedélyről. Elég egy kis színezőkrém, szempillaspirál és szájfény, hogy mindennap kihozzuk magunkból a legtöbbet, pontosan azért, mert nem a smink az, ami széppé tesz minket.

fotó: unsplash-logoJamie Street

Hozzászólások