Véget ért a Vibe fesztivál, amelyet július 5-9. között szerveztek a Maros-parton. A sajtóközlemény szerint 33870-en vettek részt koncerteken, Vibe Koli beszélgetéseken. Mi is kimentünk, megnéztük, milyen volt.

VIBE_na-7

A Vibe még mindig egy kis fesztivál, de nagyon szeretne nagy lenni – erre még bőven lesz ideje kinőni magát, mivel ez még mindig csak a második kiadása a rendezvénynek.

VIBE_na-15

Tavalyhoz képest mindenképp fejlődött, de még mindig akadnak bakik. Az eső valahogy a kisebb erdélyi fesztiválokat még mindig meglepi. Most a kisszínpad ázott be, és került át róla minden koncert a Blue Arena sátrába, jelentős csúszást okozva ezzel a programban.

 

Másrészt a Vibe-Sörpatika ellentétet a fesztivál a magyar kormánytól és Trumptól tanulva kerítéssel akarta megoldani, inkább kevesebb, mint több sikerrel, mivel a lustább fesztiválozók itt-ott kinyitották, aztán újrazárták az önkéntesek, aztán megint kinyitották, aztán megint újrazárták és így tovább. Utolsó nap valaki magát a kerítést vágta el az összekötő vas helyett, végérvényesen megnyerve ezzel a kerítésháborút.

Kerengő

Kerengő

A napközbeni programot nézve nem teljesített rosszul a Vibe. A Koliban például egyszerre három helyen három különböző előadást tartottak, főleg fiatalok, fiatalokat foglalkoztató témákban. Emellett a Fashion Cornerben természetesen a divaté volt a főszerep, illetve a helyi dizájnerek/alkotók munkái, míg a Kerengőben minden nap egy-egy költőé. De a vásárhelyi színi diákjai többek között tánccal és szoborparkkal szórakoztatták az érdeklődőket.  

Kistehén

Kistehén

Anna & the Barbies

Anna & the Barbies

A Vibe elsősorban a mainstream, rádióbarát zenét kedvelőknek szólt. A húzónevek között szerepelt a Dub Pistols és Sigma. Bár Jax Jones lemondta, jött helyette Willy William. A magyarországi nagy nevek közül itt volt a Wellhello, a Kelemen Kabátban vagy az Intim Torna Illegál és az Anna & the Barbies is. Ezek persze sokakat érdekeltek és mind nagy buli volt.

VIBE_na-2

SZ4P

Minket a kisebb zenekarok jobban vonzottak. Nagyon vártam többek között az Sz4P-t, akik saját meghatározásuk szerint gumipankot játszanak. Kicsike, de annál lelkesebb közönség előtt játszottak, látszik, hogy szeretnek a színpadon állni. De a Blahalousiana is jó volt, megtáncoltatták a közönséget, ráadásul az idei fesztiválhimnuszt is tőlük választották, az Ahol összeér c. dalt.

VIBE_na-4

Hősök

Viszont jellemzően erős volt a hip-hop vonal a fesztiválon. Ismertebbek közül itt volt a Hősök, Siska Finuccsi vagy Myke Mecanic. Ez annyira nem az én műfajom, de láthatóan van közönsége, akik nagyon jól érzik magukat a koncerteken. És volt néhány formáció, akiknek eddig csak a nevét, vagy még azt sem hallottam, de érdemes odafigyelni rájuk. Ilyen volt az NB vagy a Mulató aztékok. Mindkettő energikus volt, jó szövegekkel, szóval engem megvettek.

VIBE_na-14

NB

Úgy igazán egyetlen egy koncert érdekelt. Valahogy úgy álltak a csillagok, hogy ezen a nyáron a három kedvenc zenekaromat más másodjára látom élőben, ugyanis július 9-én a Generáció Party elhozta a Szabó Benedek és a Galaxisokat, Double Rise-on fellépett a Konyha, illetve most itt volt az Esti Kornél, és ezek ugye mind ott voltak Orfűn is. És ez az Esti Kornél koncert mindent megért. Azt már megszoktam, hogy nem játszhatják el az összes kedvenc dalomat, túl szép is lenne. Különben a kedvenc zenekarodat élőben látni mikor épp nem a legjobb formájukat hozzák, akkor is jó, de erről most szó sem volt. Azt hittem, hogy mégiscsak kinőttem ezt a fajta rajongást, de amint felálltak a színpadra, rögtön rájöttem, hogy közel sem: még mindig ugyanúgy éreztem magam a koncerten, mint 16-17 évesen, mikor először láttam őket élőben. Az Akik élnekkel kezdtek, amely az új lemezük beharangozó dala és nagyon el lett találva. De játszották a Térent, a Ne féljt is, és a Nem kárral köszöntek el. Csak azt sajnáltam, hogy a kisszínpad helyett sátorban volt a koncert, így annak a rohadt esőnek esélye se volt eláztatni minket a Rohadt eső alatt.

VIBE_na-10VIBE_na-11

  VIBE_na-9

Nagy kérdés, hogy Erdély megbír-e két, hasonló, időben ennyire közel eső fesztivált. Bár ez igazán csak jövőben fog eldőlni, mivel egymásra szervezték a Double Rise-t és a Vibe-ot. Összehasonlítva, mindkettő fiatal még, alakulóban van. Az eső nem hiányzott egyikről sem, viszont itt is-ott is lehetett beerpongozni. Árakban sincs nagy különbség, egy sör ugyanúgy 6 lej mindkét helyen, viszont míg Torockón 7 lejért lehetett lángost venni, most 6 lejért csak szalmakrumplit kapunk. Ha a helyszíneket nézzük, a Vibe könnyen megközelíthető, míg a Double Rise lenyűgöző. Előbbi az alternatívra, utóbbi a kommersz vonalra erősített rá, és ami a metál volt a Double Rise-on, az a Vibe-on a hip-hop. Ami Torockón az összművészetiség, az a Vibe-on a panelbeszélgetés. A döntést hozza meg mindenki magának.

VIBE_na-1

Hozzászólások