Az emberi hülyeség és paranoia metszéspontjában létrejönnek az összeesküvés-elméletek. Ezek között akad félreértett tudományos kutatás, vallási gyökerű vagy komolyan vett vicc is. Most nem az Illuminatiról, a Kennedy-gyilkosságot övező kérdésekről vagy a Holdra szállásról szeretnék beszélni, hanem a mostanában legnépszerűbbekről és a személyes kedvencemről.

Laposföld-hívők

A legnépszerűbb konteók egyike: meggyőződésük, hogy a Föld lapos. Ezt az egészet egy angol feltalálónak, Samuel Rawbothamnek köszönhetjük, aki a 19. század közepén annyira konkrétan és szó szerint értelmezte a Bibliát, hogy ezt sikerült kiolvasnia belőle, itt pedig nem állt le a dolog – rengeteg „tudományos” kísérletre alapozva mondják ezt. Mármint, hogy lapos. A Föld. Legfontosabb, egyszerűségének köszönhetően számomra legkedvesebb érvük, hogy nem látjuk, ahogy görbül. A Bedford-kísérletben pedig egy hajót indítottak útnak egy megközelítőleg 10 kilométeres szakaszon, amelynek az árbóca nem tűnt el a horizonton, és ez szintén „bizonyítja” a Föld laposságát. Annyira elszántak, hogy jövőre expedíciót indítanak az Antarktiszra, hogy bebizonyíthassák az igazukat, ugyanis ha a Föld lapos, akkor az Antarktisz egy összefüggő falat alkot a planéta körül, ezért nem tudunk kiülni a szélére, és belelógatni a lábunkat a világűrbe, és persze a fölöttünk lévő hatalmas búra miatt. A felfedezőúthoz akár Logan Paul youtuber-botrányhős is csatlakozhat.

Chemtrailesek

Abban hisznek, hogy a repülőgép utáni kondenzcsík igazából chemtrail, vagyis a légierők szándékosan különféle vegyi anyagokat juttatnak a levegőbe, amelyekkel irányítani tudják az időjárást, az embereket pedig butítani ezzel, így könnyebben vonnak az uralmuk alá. Fontos megjegyezni azonban, hogy nem minden kondenzcsík chemtrail, csak az, amelyik a repülő elhaladása után még sokáig fennmarad – amelyik rögtön eltűnik utána, abban semmi rossz nincsen. A következő az lesz, hogy a csík tolja a repülőt?

21044322_1340832_975aff76fa98b3f3c60fd4f6101c8775_wm

A víz memórája és DNS-e

Az abszolút kedvencem, bár nem is igazi konteó, inkább csak egy tudományos kutatás félreértése. Arra épül, hogy a vizet nem szabad a mikróba tenni, mert az elrontja a víz DNS-ét, következésképp nem fog tudni emlékezni. Az egyszerű olvasó megkérdőjelezheti, hogy a víznek hogyan lehet DNS-e, hiszen nem élő anyag. A bejegyzés írója azonban elejét veszi, és elmondja nekünk, tudatlanoknak, hogy a víz valóban nem élő, hanem életből van, ezáltal van neki DNS-e is. A rengeteg összeesküvéselméletben hívőket természetesen megtalálták az internetes trollok is, kiaknázva a benne rejlő humorpotenciált. Kedvenc magyar nyelvű példám erre a Facebookon fellelhető Balaton Tagadók Klubja, akik folyamatosan szolgáltatják követőik számára az olvasnivalót, amellyel bebizonyítják, hogy a Balaton igazából nem is létezik, csak a napfény tükröződését érzékeljük annak.

Water-in-biology-700x500

Hozzászólások