Kolozsvár januárban Budapestre költözött. Legalábbis egy iroda képviseletében. A Kolozsvár 2015 Európai Ifjúsági Főváros Budapest Központot február 19-én nyitották meg, a fővárosok szimbolikus összekapcsolásával a Központ választ nyújt arra az infrastrukturális igényre, amely megkönnyíti úgy a Budapest-Kolozsvár, mint az Erdély-Magyarország közötti partnerségi kapcsolatok támogatását, kiépítését és fenntartását. Szöllősi Tamással, az iroda koordinátorával beszélgettünk.

Miért tartottátok fontosnak egy budapesti iroda létrehozását?

Kolozsvár a régió és Erdély szíve, most már nyugodt lélekkel kijelenthetem, hogy a fővárosa, ezáltal természetes, hogy Budapesttel szoros kapcsolatot tartson fenn. Viszont a közlekedési kapcsolatok és a fizikai távolság ezt megnehezíti, főleg a civil társadalom számára. A kialakult helyzet orvoslására született meg a Budapest Központ ötlete, mely egy olyan intézmény lenne, amely programokat szervez és fogad, valamint támogatja a kapcsolattartást Kolozsvár és Budapest között. Az erdélyi kultúra bemutatásával, különböző találkozók, előadások és mindenféle esemény által elősegítjük a Budapest-Kolozsvár, illetve Magyarország-Erdély közötti kapcsolat elmélyülését, egy kölcsönös párbeszéd kialakulását.

Kik vesznek részt az iroda működtetésében?

Az Európai Ifjúsági Főváros cím adta lehetőség egy dinamikus indulást biztosít a központ tevékenységének, ezért az ötlet apropóján a Kolozsvár 2015 egyesület, az Igen, tessék! mozgalom, valamit a budapesti Mathias Corvinus Collegium kötött partnerséget és megvalósították ezt a régi álmot.

Milyen tevékenységekkel készültök?

Fő célunk, hogy Kolozsvárt, az Ifjúsági Fővárost, Erdélyt minél jobban megmutassuk a magyarországi és budapesti közönségnek, ezáltal arra sarkallva őket, hogy ellátogassak és minél több programon részt vegyenek a 2015-ös programpalettából. Kulturális rendezvényeink által próbáljuk népszerűsíteni Kolozsvár sokszínűségét és kulturális pezsgését, bevonva az ifjúsági, gazdasági, civil és kormányzati szférákat, elősegítve a partnerségeket. Fontos szerepet játszanak a különböző kerekasztal beszélgetések, tehetséggondozási programok, előadások, filmbemutatók, koncertek, kiállítások, hogy a budapesti közösség számára egy információs központként működjük a kolozsvári oktatási, gazdasági és kulturális lehetőségekről, amely hosszú távon elősegítené a magyarországi és az erdélyi közösség összefonódását.

Emellett fontos, hogy megerősítsük a kapcsolatainkat a magyar sajtóval. Az erdélyi ifjúsági és civil szférának alapvetően gyenge a kapcsolata a magyarországi médiával, de a Központ segítséget tud nyújtani ehhez.

szollosi

Mennyire  szerves része ez az itteni programoknak a Központ tevékenysége?

Mivel a központ a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa projekt keretén belül jött létre, így természetesen szerves részét képezi a kolozsvári programoknak is. A Budapest Központ Kolozsváron is be fog mutatkozni különböző rendezvényekkel, emellett a Mathias Corvinus Collegiumnak most már van egy irodája Kolozsváron és ők is szerveznek különböző képzéseket, rendezvényeket. Ezek által mi is hozzájárulunk a programok színességéhez és az egész főváros sikeréhez.

Ki az iroda célcsoportja, kikkel szeretnétek leginkább dolgozni?

A Központnak fontos célja a Kolozsvárról elszármazott, jelenleg Budapesten élő közösség bevonzása is. Fontos számunkra, hogy egy találkozó pontjuk lehessünk, eljárjanak rendezvényeinkre, minél jobban megismerjék tevékenységünket és ezt tovább is adják, ezáltal segítve munkánkat.

Csak ebben az évben fog működni az iroda, lévén, hogy az Ifjúsági Fővárosi cím, csak erre az évre vonatkozik, vagy további terveitek is vannak?

Természetesen a Kolozsvár 2015 egy jó apropó és óriási lehetőség volt a Központ elindulásához, ám a munka nem áll meg 2015 december 31-én. Hiszen fontos számunkra, hogy egy hosszútávon is fenntartható együttműködést hozzunk létre, és ezt folyamatosan ápoljuk is.  Minél erősebb kapocs szeretnénk lenni Erdély és Magyarország közt, így a Központnak az Ifjúsági Főváros cím átadása után is vannak feladatai.

Hozzászólások