Általános sztereotípia, hogy aki mezőgazdaságban tevékenykedik kalapot visel, fűszálat rágcsál, arca napbarnított és valószínűleg hatvan fölötti. Erre cáfolt rá három fiatal mezőgazdasági vállalkozó a VIBE Koliban.

Lackó Dénes, az UBM Feed Romania menedzsere szerint az ő feladatuk is, hogy bebizonyítsák: a mezőgazdaság lehet menő szakma. A szektor rohamos technológiai fejlődésével pedig ez nem is olyan nehéz. Az UBM Feed üzeme Románia egyik legnagyobb takarmánygyártó cége, többek között 40 millió csirke ellátására vannak felkészülve. Huszonketten dolgoznak a csapatban a kapustól kezdve a könyvelőig, a gyártást pedig gyakorlatilag egyetlen ember végzi egy számítógép előtt ülve. Vincze Tamás, az East Grain ügyvezető igazgatója szerint is jelentős az elmúlt évek mezőgazdasági fejlődése, a szektor gyakorlatilag technológiai szakmává fog átalakulni. Ezt a fejlődést erősítette meg Pál Ákos, a Palcaro kft. családi vállalkozás tagja is, szerinte az az idő már elmúlt, amikor egy döcögő traktorral, negyven fokban kell dolgozni. A beszélgetés során abban is egyetértettek, hogy Románia fejlődés szempontjából előnyös helyzetben van. Vincze úgy fogalmazott: „a fejlett iparoknak nehezebb növelni a kibocsátást. Egyszerűbb úgy versenyezni, hogy nulláról indulsz.”

 Munkájuk pozitívumaként mindhárman kiemelték a változatosságot, abból kiindulva, hogy termelésük nagyban függ az időjárástól minden évben, sőt, minden hónapban más-más problémákkal kell megbírkózniuk. „Nincsenek átlagos napjaim. Mindig más munkafolyamatokban vagyunk és rengeteg a kihívás benne” – mesélte Pál Ákos, aki nem csak cége vezetésében tevékenykedik, a gyakorlati munkákban is aktívan részt vesz, legyen szó akár egy elromlott traktor megszerelésről, a húsmarhák etetéséről, vagy éppen az aratásról. „Folyamatosan ott kell lenni, az állatok nem tudják, hogy hétvége van”– teszi hozzá. Azért abban mindhárman egyetértettek, hogy ha sikerül egy jól szervezett csapattal dolgozni, mindannyiuknak van lehetősége szabadságolni is.

 Generációváltás tapasztalható a mezőgazdaságban, ennek a három fiatalnak a története pedig azt bizonyítja, hogy ez a szektor is lehet szexi a fiatalok körében.

 

Hozzászólások