A visszatérők (eredeti címén The 100) egy posztapokaliptikus világban játszódó amerikai televíziós sorozat, amelyet a The CW kábelcsatorna mutatott be 2014-ben. A sci-fi-thriller sorozatnak Jason Rothenberg a megalkotója és rendezője, aki Kass Morgan azonos című regényét vette alapul, de ezt jóval kibővítve, jelentős változásokkal vitte filmre.

A történet 97 évvel egy nukleáris háború után kezdődik, ami elpusztította a földi civilizációt. Az utolsó túlélők egy óriási űrállomáson vártak arra, hogy visszajuthassanak a Földre. Száz rab tinédzsert küldenek a börtönükből a felismerhetetlenségig megváltozott Föld felszínére, hogy kiderüljön, az alig 100 év elég volt-e arra, hogy a radioaktív köd eltűnjön, élhető-e és benépesíthető-e még a bolygó. A cselekmény akkor robban be, amikor nem kevés meglepetéssel kell szembenézniük a fiataloknak, és rájönnek, hogy nem hagyhatják maguk mögött a múltjukat. Hét évadon keresztül rengeteg minden történik. A szereplők felnőnek, hoznak jó és rossz döntéseket, de mindezt azért, hogy megmentsék az emberiséget. 

A sorozat népszerűsé­gének titka a különböző stílusok (tinisorozat, sci-fi, háborús dráma, klasszikus epika) rendkívül hatásos ötvözésében rejlik. Az alapvetően young-adult jellegű történetben napjaink társadalmi kérdései szintén hangsúlyozott szerepet kapnak. A feminista jellege egyértelmű, a női karakterek a férfiakkal minden téren egyenlőek: politikai és katonai vezető szerepet töltenek be, a harcban ugyanúgy részt vesznek. A karakterek szexuálisan szabadok, vagyis a nem heteroszexuális kapcsolatok és irányultságok elterjedtsége is tetten érhető: meleg és biszexuális szereplőket is alakítanak a színészek.

Látványban sem szenvedünk hiányt. Évadonként fejlődik az operatőrök munkája, míg a végére olyan hatásokat, effekteket és látványos videófelvételeket mutatnak, amelyekkel mindenkit bele tudnak varázsolni a visszatérők világába.

Nem tudom, lesz-e még valaha ilyen meghatározó sorozat számomra. Az első évadtól követtem, együtt nőttem fel a szereplőkkel. Hét éven át kísért, idén pedig búcsúznom kellett tőle. Nagy ürességet hagy maga után, de az sem kizárt, hogy egy idő után újranézem.

Hozzászólások