#nemakarokbeleszolni-lányok a XIII. Kommunikációs Napokon

 

Aki nem akar sportolni, nem sportol. Aki nem akar táncolni, nem táncol. Viszont aki nem akar beleszólni, mégis megteszi. Erre a jelenségre felfigyelve hozta létre a már több mint 151 ezer követővel rendelkező Instagram-fiókot (nemakarokbeleszolni) három magyarországi anya, Bányainé Nagy Judit, Tapasztó Orsi és Fancsikai Eszter 2020 októberében. A csapatot meghívták a december eleji XIII. Kommunikációs Napokra, ahol a Brandépítés blokkban diskuráltak moderátorukkal a Kimondhatatlanról – kimondva. A két, online jelenlévő #nemakarokbeleszolni-anyával Buryán Tünde beszélgetett a kezdetekről, jövőbeli céljaikról és arról, miért fontos szóvátenni a toxikus viselkedési mintákat.

A nemakarokbeleszolni lányok Instagramon követhető közös tevékenysége abból áll, hogy rövid – egyszerre vicces és elgondolkodtató – videókban tartanak tükröt az anyákat, nőket érintő alaptalan ítélkezéseknek, amelyeket a társadalom kreál önmaga ellen. Mindnyájunknak ismerősen cseng a mondat kezdete, miszerint: „Nem akarok beleszólni, de…” A folytatás és végszó számtalan módon összerakható, így nagyon praktikus ennek a néhány szónak a használata. Jelezzük ezzel, hogy minket nem vezérel sértő szándék, és tudatában vagyunk, hogy más magánélete nem a mi keresztünk, de lássuk be, mi jobban csinálnánk! 

Judit és Orsi elmondta, az oldal, brand megnevezése eredetileg egy különös női név lett volna, ezért, amikor kezdeményezésük még csak ötletként létezett, utánanéztek, hányan és kik rendelkeznek azzal a bizonyos felhasználónévvel. Egyetlen személyt találtak, akinek jelezték „névlopási” szándékukat, de válasz azóta sem érkezett, a kérdéses nevet még mindig homály fedi a közönség előtt. A #nemakarokbeleszolni hirtelen ötlet volt, de annyira találó, hogy gyorsan letették mellette voksukat. Visszagondolva örülnek, hogy nem kaptak választ a megkeresett illetőtől – állította Judit –, mert témaválasztási lehetőségeiket redukálta volna egy női név használata. A mostani elnevezés viszont mindennemű önkéntes, kéretlen tanácsadás visszatérő elemének vörös zászlaja, bármi legyen a gond, vagy szimplán egy apró döntés, amit más biztos jobban csinálna a mi helyünkben.

A meghívottak beszéltek arról, milyen témakörökben készítenek ironikus monológokat az anyaságot érintő kérdéskörök mellett. Judit a body shaming ellen harcol, mivel megtapasztalta, akkor is folyamatosan éri az embert sértő kritika, ha testalkata közel áll a tökéleteshez. „Ha a nyuszinak nincs kalapja, az a baj, ha van, az a baj… A legjobb, amit tehetünk, hogy elfogadjuk magunkat, és teszünk az egészségünk érdekében, mindegy, milyen az alakunk” – mondta Judit, aki a csapat legfiatalabb tagjaként emiatt áll ki az egészséges táplálkozás és a vegánság mellett is. Kiemelte: nem szeretne agresszíven fellépni a meggyőződése mellett, szerinte fontos, hogy a vegán étrend követését nem lehet tökéletesen végezni, és mindenkinek a maga szintjén kell ezzel foglalkoznia. Az Orsi által feltöltött felvételek visszatérő eleme az örökbefogadás (férjével örökbefogadott kisfiút nevelnek) és a mentális egészség. Az utóbbiról szerinte még mindig nem beszél eleget a társadalom, a terápiát igénybe vevőket betegnek titulálják, éppen ezért úgy véli: „Fel kell lépni e sztereotípia ellen, hiszen mindenkinek van olyan időszaka, amikor útmutatásra van szüksége, vagy traumákat kell feldolgozzon szakértői segítséggel.”

Nem haladhatunk el szó nélkül a talán legmulattatóbb kategória, az anyósvideók mellett sem. A meghívottak nyomatékosan kiemelték, nem saját élményeik köszönnek vissza az Orsi által – erdélyi származásának köszönhetően gyakran szatmári tájszólásban – előadott falusi és városi anyósok beszédeiből, ezeket követőik javasolják. Sokszor használják fel nézőik történeteit, mégis folyamatosan azon töprengenek, milyen tartalmat töltsenek fel az oldalra, és ez néha beszippantja őket, elvonja figyelmüket a mindennapok történéseiről. Mindazonáltal igyekeznek egyensúlyt teremteni munkájuk, magánéletük és az Instagram-profiljuk menedzselése között. 

A #nemakarokbeleszolni-anyák az idén Nem akarok beleszólni – Innen szép nyerni! címmel könyvet is publikáltak, amihez a nagy feladatba azonnal fejest ugró Orsi győzte meg Esztert és Juditot. A videók készítése mellett a lányok (akik tulajdonképpen asszonyok) folyamatosan különböző projekteken dolgoznak, legközelebbi meglepetésük karácsonykor várható.

Fogadjuk meg Judit és Orsi búcsúzóul megfogalmazott tanácsait: kommunikáljunk jól, és igyunk meg egy sört a Bulgakovban! A magunk részéről hozzátesszük: az sem árt, ha a trió példáját követve megpróbálunk túllépni a mérgező hagyományokon, a rosszindulatú, alaptalan kritikán magunk és mások mentális egészségének érdekében.

Hozzászólások