A barátság az egyik legfontosabb és legértékesebb kapcsolat, amit az emberek kialakíthatnak. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor ez rémálommá válik, például, amikor egy barát megbánt vagy elárul. Ilyenkor tudatosul benned, hogy ő nem is volt igazi, mindenáron kitartó cimbora. Mindenkinek vannak olyan személyek az életében, akiket nagyon merész húzás bajtársnak nevezni, de mégis hajlamosak vagyunk rá.

Sosem értettem azokat az embereket, akik csak tettetik a barátságot. Egy ideig még érdeklődnek irántad, addig szépen és kellemesen viselkednek, de amint eljutnak oda, ahová akarnak, cserben hagynak, vagy ami még rosszabb, megbántanak és otthagynak egy „vértócsában”. Vagy amikor éppen este későn elakadtál az erdőben az autóddal, felhívod valamelyik cimbidet, hátha segít, de természetesen pont akkor nem veszi fel a telefont. Akkor rájössz, hogy igazából nincsenek is olyan emberek a környezetedben, akiket igazi barátoknak nevezhetnél.

Miért kell az embereknek megváltozniuk? Miért hoz az idő nagy változásokat az életünkben? Az idő változik, de az emberek is változnak. Néhányan idővel elfelejtik, hogy valaha valaki mellett voltak. Ezért érdemes néha elgondolkoznunk azon, hogy hiába ismersz valakit és beszélgetsz vele évek óta, nem biztos, hogy ő valóban a barátod. 

A barátság nem mindig könnyű, ráadásul időnként fájdalmas tapasztalások árán tanuljuk meg, hogy ki az, aki valóban mellettünk áll és ki nem. A valódi baráti kapcsolat az, ami kitart a nehézségek közepette is, amikor igazán szükségünk van rá és amikor a legnagyobb boldogságban vagyunk. Ezért érdemes vigyázni és mélyen értékelni azokat az embereket az életünkben, akik társak a jóban és a rosszban is egyaránt, mert ők azok, akik a legjobban támogatnak, meghallgatnak és mellettünk állnak. Ha megtaláljuk azt az igazi társat, aki a sötétben is a fényt hozza, akkor valóban áldottak vagyunk.

Ahogy Habeeb Akande író is mondaná: „A hamis barátok olyanok, mint az árnyak: mindig a közeledben vannak a legfényesebb pillanataidban, de a legsötétebb óráidban sehol. Az igaz barátok olyanok, mint a sztárok, nem mindig látod őket, de mindig ott vannak.”

Hozzászólások