Ma, azaz július 29-én elfogy a Föld nyújtotta éves erőforrás. A Global Footprint Network adatai szerint ugyanis erre a napra esik idén a túlfogyasztás világnapja.

Mit is takar ez? A túlfogyasztás világnapja az a nap, amikor az emberiség elhasználja a Föld teljes erőforrását, amit abban az évben termelni tud, azaz kedden már a jövő évi termelést éljük majd fel. Tavaly ez augusztus 1-én volt, 2017-ben pedig augusztus 2-án. Legjobban talán 1970-ben álltunk, amikor ez csak december 23-ára esett, azóta ez a nap egyre közelebb van az év elejéhez, pontosabban öt hónappal előbbre került. A fogyasztás országonként, sőt városonként is változhat, idén az első Katar, ahol már februárban felélték az éves keretet. Mindenki tehet egy kicsit annak érdekében, hogy ez a nap minél inkább december vége fele tartson, mintsem az év eleje fele. Itt van néhány hasznos tanács:

  • Megfelelően szigetelt lakásaink sok energiát megspórolhatnak, és a pénztárcánknak is jobb.

  • Akár 1 fokkal csökkentett hőmérséklet a lakásban évi 300 kg CO2-t spórolhat meg a Földnek.

  • Kapcsoljuk le az izzókat, ha nem vagyunk a szobában. Ez az izzó élettartamának is jót tesz, és még a pénztárcánknak is kedvezőbb.

  • Ami talán a legfontosabb, hogy minél kevesebbet közlekedjünk autóval. A bicikli vagy a séta is jó megoldás, és az egészségünknek is hasznos

Forrás: MTI

Fotó: pixabay.com

Hozzászólások