A népszerű magyarországi videóblogger, Magyarósi Csaba is megjelent az idei Kommunikációs Napok előadás-sorozatában, a facebookos élő adásban. Csaba 2006-ban jelent meg a YouTube-on, azóta sok más blogfelületen is elérhető. Ilyen például az Appleblog, ahol az Apple felhasználóknak osztanak meg híreket, az Attraktor, amiben hatalmas gépekkel vagy járművekkel foglalkoznak, vagy az Egy nap a városban, ami Budapestről és annak különböző arcairól szól.

Utazós vlogsorozatát 2012-ben indította el, amit idén is folytatott volna, ha nem tesz keresztbe neki teljesen a járvány. Elmondása szerint körülbelül február végén, a Kanári- szigeteken hallott az első koronavírusos esetekről, de ekkor még ez Európában nem volt érzékelhető. Ahogy hazaérkezett, berobbant a járvány, és hiába reménykedett, hogy nem tart majd sokáig, sorra le kellett mondania előre tervezett utazásait. Egy olyan tartalomgyártónak, akinek az a munkája, hogy kint, a szabadban készít videókat, hatalmas csapás volt a vírus okozta karantén és a kijárási korlátozás.

Magyarósi Csaba tartalmai ritkulni kezdtek, heti 4-5 videó helyett csak kettőt, jobb esetben hármat töltött fel, indoklása szerint azért, mert nem akart feleslegesen adásokat készíteni csak azért, hogy a nézők láthassák az arcát – szabadidejét inkább a gyerekeivel töltötte. Néhány koronavírussal kapcsolatos videót tett közzé, ami nem hozott neki jövedelmet, de úgy vélte, ha nem is kap pénzt, legalább olyan videókat készített, amelyeknek akkor volt értelmük.

A home office alatt is – amikor minden videóját otthon, a négy fal között, vagy a kertben vette fel – sokkal többet koncentrált a magánéletére. Soha nem készített felvételeket a gyerekeivel vagy feleségével, nem használta őket „feliratkozómágnesként”. Tartotta azt a bizonyos két lépés távolságot, de előfordult már, hogy egy nézője a kapujában állt, mert videóiból megismerte a házukat.

Jövő évi utazásai kapcsán már tervei vannak februárra és márciusra, és abban reménykedik, hogy megvalósíthatja őket. Most épül saját stúdiója, ahol sok igényes tartalmat forgathat, hiszen már kinőtt a lakásból, a felszerelései nem igazán férnek el a nappaliban, ami a gyerekei játszótere is egyben.

Mielőtt rákeresnél Csaba videóira, megosztom veled, amit ő is meg szeretett volna. Azért nincs még erdélyi vlogja, mert „egy Erdélyről készült videót jól kell megcsinálni. Nem csak a felszínt kell megmutatni. Ha kimegyek Szardíniára, ott minden olyan evidens. Ott nem kell a mélyre ásni ahhoz, hogy valami olyat mutass, amit megértenek a nézők, mert annyira más, hogy az is elég, hogy nézd, itt ilyen egy buli. Erdélyből ennél sokkal többet kellene megmutatni, mélyebben kellene az embereket megérinteni. Ez nagy munka, ezt nem csak úgy oda kell vetni.” Ezek után a magam és talán minden követő nevében elmondhatom, hogy nagyon várjuk már azokat az erdélyi utazós vlogokat.

Hozzászólások