A Marco Polo a Netflix történelmi és kalandsorozata, amely az 1270-es években játszódik a Távol-Keleten, Kubiláj kán, a nagy Dzsingisz kán unokájának határtalan birodalmában. Az indulás előtti kampány részeként járta be a sajtót a hír, hogy mintegy 90 millió dollárt fektettek bele a sorozatba, majdnem annyit, mint az HBO a Game of Thrones-ba. Az amerikai sorozatban a címszereplő olasz, a legtöbb kiemelt szereplő kínai, a rendezők pedig norvégok. Ők készítették a Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúját, Kon-Tikit és a Max Manust is. A forgatás főleg Malajziában és Kazahsztánban zajlott.

A Távol-Keleten a mongol kán seregei egyre jobban terjeszkednek, Kínának csak egy apró szelete képes ellenállni, és ez a Szong-dinasztia és Xiangyang fallal körülvett városa. Kubláj a nagyapjának, és minden mongolnak az álmát próbálja megvalósítani, és mindenekfelett elfoglalni az ellenálló kínai várost. Komoly hadviselés folyik a két fél között, és saját udvarán belül is. Ilyen körülmények közepette kerül az udvarba egy olasz kereskedő fia, Marco Polo, akit apja a kánnál hagy, így kapva továbbutazási engedélyt a selyemúton. Polo először fogoly, ám – nem ismerve az udvari etikettet –, őszintén felel a kán kérdéseire, így az megkedveli, szolgálatába fogadja, és taníttatni kezdi.

A teljesen új világba csöppenő Marco Polo szemén keresztül ismerhetjük meg Kubláj kán virágzó birodalmát, a fővárosnak, Kambaluknak (a mai Pekingnek) pedig majdnem minden társadalmi szintjét, a legegyszerűbb kunyhótól a palotáig.

A sorozat legerősebb eleme a lenyűgöző képi világa, a keleti hangulat megteremtéséhez pedig nagyon sokat hozzátesz a korhű keleti zene, amit az Altan Urag nevű mongol formációnak köszönhetünk, de a a mongol torokéneklésből is kapunk ízelítőt. A belső terek felépítésénél is rendkívül gondosan ügyeltek minden részletre. A különféle helyekről származó karakterek ruházata is változatos, öltözködésükkel a hagyományaikhoz ragaszkodó mongolok, kínaiak és persze az európai karakterek is kifejezik az identitásukat, lázadásukat. Így sokat lehet tanulni a mongol és kínai hagyományokról.

A Marco Polo címszere­pét Lorenzo Richelmy formálja meg, mellette Benedict Wong játssza a széria másik főszerepét, Kubláj kánt. A karakterek kissé klisések, ám a keleti kultúra szerelmesei és a kungfu­imádók pont ezt kereshetik benne. Elmaradhatatlan figura a bölcs szerzetes, Hundred Eyes (azaz Százszem), akit a kán vakíttat meg, de még így is ő a legjobb kungfuharcos, és Marco Polo mestere is. Kiemelendő még a kínai kancellár, Jia Sidao, aki magabiztosan éli túl a kínai császári udvar ellene irányuló támadásait, és kiemelkedik a Szong-dinasztia udvarából. Megszállottan tanulmányozza az imádkozósáskák harci mutatványait, így válva a legjobb harcossá.

A sorozat végén a mongolok régi vágya beteljesül, elfoglalják az utolsó ellenálló várost, ám akkor új veszély közeleg, a pápa hadjáratot indít a hitetlenek ellen. Arra már nem kapunk választ, hogy a mongolok hogyan élik túl ezeket a hadjáratokat, ám az utolsó képkockán egy leigázott mongol falu látható, és a földbe szúrva egy kereszt, a győzelem jeléül.

Hogy teljesül-e a mongolok régi vágya, és sikerül elfoglalniuk az utolsó ellenálló várost? A sorozat válaszát erre a kérdésre nem áruljuk el.

Összességében a történelem, a kalandok iránt érdeklődőknek, és az ázsiai kultúra kedvelőinek rendkívül izgalmas sorozat lehet a Marco Polo. Monumentális látványelemeivel lenyűgözi a nézőt, de számos emberi sors is kirajzolódik, van benne szerelmi szál, őrület, véres csata és fájdalmas árulás is, mindez ízlésesen tálalva.

Hozzászólások